Opgeladen: 27-11-2021
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten
Translation: Fats in animal-based foods not bad for heart (28-11-2021)

Vet in dierlijke voedingsmiddelen niet slecht voor hart

Anders dan al een halve eeuw in de leerboeken staat, verhoogt het vet in dierlijke producten als melk en eieren de kans op hartaanvallen niet of nauwelijks. Dat is de strekking van een grote epidemiologische studie die is verschenen in de Journal of the American Heart Association.


Vet in dierlijke voedingsmiddelen niet slecht voor hart


Studie
De bewuste publicatie, waaraan meer dan vijftig onderzoekers meewerkten, is gebaseerd op gegevens die in negen Europese landen tijd zijn verzameld in de EPIC-studie. Een kleine vierhonderdduizend Europeanen werkten eraan mee.

10529 studiedeelnemers kregen een hartziekte. De onderzoekers vergeleken hun voedingspatroon met dat van 16730 Europeanen die zonder hartziekte.

Reguliere voedingswetenschappers hebben jarenlang beweerd dat een hoge inname van verzadigd vet [SFA], dat onder meer in zuivel, eieren en vlees zit, de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Enkelvoudig onverzadigd vet [MUFA], prominent aanwezig in olijfolie, en meervoudig onverzadigd vet [PUFA], aanwezig in bijvoorbeeld zadenolie of vette vis, zou de kans juist verlagen.

Resultaten
Die verbanden zagen de onderzoekers echter niet terug. Hoeveel van welk type vet in het dieet van de studiedeelnemers zat had geen invloed, niet positief en niet negatief.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Vet in dierlijke voedingsmiddelen niet slecht voor hart


Vet in dierlijke voedingsmiddelen niet slecht voor hart


Wel van invloed was het type voedingsmiddel. Vet in gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt en kefir, en in vette vis, verminderde de kans op een hartziekte een beetje. Dat vertelt de figuur hierboven.

Bron:
J Am Heart Assoc. 2021;10:e019814.

Meer:
Hoge vitamine D-spiegel vermindert kans overlijden hartpatiënt (31-10-2021)
Kopje nitraatrijke bladgroenten per dag helpt hart- en vaatziekten voorkomen (22-8-2021)
Door remmen van ontstekingen zijn noten goed voor hart en bloedvaten (11-7-2021)


Dit dieet vermindert de kans op dodelijke hartaanvallen, beroertes en kanker Aubergine beschermt bij hartinfarct Zijn eieren goed voor hart en bloedvaten?

Dit dieet vermindert de kans op dodelijke hartaanvallen, beroertes en kanker
Hoe en wat je eet bepaalt mee hoe lang je zult leven, en of je zult bezwijken aan een dodelijke hartaanval, beroerte of kanker.

Aubergine beschermt bij hartinfarct
Volgens een dierstudie, die in 2011 verscheen in Food & Function, beschermt aubergine de hartspier tijdens een hartaanval.

Zijn eieren goed voor hart en bloedvaten?
Eet elke dag een ei, en je kans op een dodelijke beroerte neemt af met 12 procent. Okee, da's niet veel.