Opgeladen: 22-8-2021
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Stikstofmonoxide
Translation: Daily cup of nitrate-rich leafy vegetables helps prevent cardiovascular disease (23-8-2021)

Kopje nitraatrijke bladgroenten per dag helpt hart- en vaatziekten voorkomen

Als je elke dag een kopje bladgroenten binnenkrijgt, neemt je kans op een hartaanval, beroerte, hartfalen of een andersoortig cardiovascular incident af met 15 procent. Dat blijkt uit een studie die verscheen in de European Journal of Epidemiology.


Kopje nitraatrijke bladgroenten per dag helpt hart- en vaatziekten voorkomen


Studie
Australische epidemiologen, verbonden aan Edith Cowan University, analyseerden de gegevens van 53150 Denen die hadden meegedaan aan de Danish Diet, Cancer, and Health Study. De onderzoekers konden de studiedeelnemers gemiddeld 23 jaar volgen.

Toen de studie begon, waren de deelnemers vrij van hart- en vaatziekten. Tijdens de studie kregen 14088 (dat is 27 procent) echter te maken met een infarct, een beroerte, hartfalen of een ander cardiovascular incident.

De onderzoekers kenden het dieet van de participanten, en keken of ze voedingsfactoren konden vinden meebepaalden of iemand een hart- of vaatziekte kreeg.

Resultaten
Toen de onderzoekers de studiedeelnemers aan de hand van hun inname van nitraten uit groenten in 4 even grote groepen verdeelden, zagen ze dat groep met de laagste inname [pak hem beet: 23 milligram nitraat per dag] een systole en diastole had die respectievelijk 2.6 en 1.4 punten hoger was dan die in de groep met de hoogste inname van groentennitraat [pak hem beet: 141 milligram nitraat per dag].

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Kopje nitraatrijke bladgroenten per dag helpt hart- en vaatziekten voorkomen


Groter was het effect van de inname van nitraat uit groenten op hart- en vaatziekten. Vergeleken met de studiedeelnemers met een relatief lage inname van nitraat [23 milligram per dag] hadden de studiedeelnemers met een inname van 60 milligram nitraat per dag of meer 15 procent minder kans op een hart- en vaatziekte.

Een nog hogere inname van nitraat leek niet nog beter te beschermen.


Kopje nitraatrijke bladgroenten per dag helpt hart- en vaatziekten voorkomen


Hoeveel is dat?
Het is niet moeilijk om dagelijks 60 milligram nitraat uit groenten binnen te krijgen. Dat komt neer op een kopje of 75 gram bladgroenten per dag.

Bron:
Eur J Epidemiol. 2021 Apr 21. doi: 10.1007/s10654-021-00747-3. Epub ahead of print.

Meer:
Meer groenten en fruit, minder stress (22-7-2021)
Wil je langer leven? Eet meer groenten en fruit (zonder giftige stoffen, alstublieft) (22-3-2021)
Groenten en fruit zijn natuurlijke antidepressiva (27-4-2020)


Groenten, fruit en spieren Deze twee groentensoorten zijn (nog) beter voor je bloedvaten Verdwijnen van groenten en fruit uit voeding verlaagt testosteronspiegel

Groenten, fruit en spieren
Een dieet met veel groenten en fruit is niet alleen interessant voor mensen die gewoon zo lang mogelijk gezond willen blijven.

Deze twee groentensoorten zijn (nog) beter voor je bloedvaten
Groenten zijn natuurlijk gezond voor je bloedvaten, maar de ene groente is de andere niet. Als je jezelf wilt beschermen tegen vaatziekten, heb je meer aan koolsoorten dan aan, pak hem beet, tomaten.

Verdwijnen van groenten en fruit uit voeding verlaagt testosteronspiegel
Door het verdwijnen van groenten en fruit uit ons dieet is de testosteronspiegel van mannen waarschijnlijk fiks gedaald.