Opgeladen: 22-7-2021
Opgeborgen in: Psychologie
Translation: More fruits and vegetables, less stress (23-7-2021)

Meer groenten en fruit, minder stress

Het adagium 'je bent wat je eet' is waar op zo ongeveer elk denkbaar vlak van je leven. Zelfs de hoeveelheid stress die je ervaart is mede afhankelijk van je voedingspatroon. Hoe meer groenten en fruit je consumeert, hoe minder last je hebt van stress. Dat blijkt uit een epidemiologische studie die is verschenen in Clinical Nutrition.


Meer groenten en fruit, minder stress


Studie
Australische voedingswetenschappers, verbonden aan de Edith Cowan University, analyseerden de gegevens van 8689 volwassenen uit de Diabetes, Obesity and Lifestyle (Aus-Diab) Study. Een week geleden schreven we ook al over een onderzoek dat was gebaseerd op de Aus-Diab-studie. [Link] De studiedeelnemers waren 25 jaar of ouder.

De studiedeelnemers hadden vragenlijsten ingevuld, waardoor de onderzoekers wisten hoeveel groenten en fruit ze dagelijks consumeerden, en hoe stressvol (of stressarm) hun leven was.

Resultaten
Hoe meer fruit en groenten de studiedeelnemers dagelijks consumeerden, hoe geringer was de mate van stress die ze rapporteerden. De deelnemers in het kwartiel met de grootste inname rapporteerden 10 procent minder stress dan de deelnemers in het kwartiel met de laagste inname.


Meer groenten en fruit, minder stress


Toen de onderzoekers hun gegevens uitsplitsten naar de leeftijd van de studiedeelnemers, zagen ze dat de stressdempende werking van groenten en fruit alleen significant was in de leeftijdsgroep van 45-65.

De onderzoekers konden nagaan dat een hoge mate van stress waarschijnlijk niet leidt tot een afname van de groenten- en fruitconsumptie. Er zit kennelijk dus iets in groenten en fruit wat stress vermindert.

Mechanisme onbekend
De onderzoekers vermoedden dat het stressremmende effect van groenten en fruit wel eens het werk zou kunnen zijn van carotenoïden. Ze bepaalden de concentratie carotenoïden in het bloed van de proefpersonen, maar zagen - nadat ze het effect van andere factoren zoals leeftijd hadden weggepoetst - geen verband.

Misschien, zo opperen wij, is de stressdempende factor in groenten en fruit vitamine C? We roepen maar wat.

Conclusie
"These findings strengthen the results of previous studies that existing guidelines on the minimum recommended intake of fruits and vegetables (400 g/day) may be associated with less stress", schrijven de onderzoekers.

"However, randomised controlled trials are needed to establish causal evidence."

Bron:
Clin Nutr. 2021 May;40(5):2860-7.

Meer:
Spinazie bestrijdt stress, remt stresshormoon (18-4-2021)
Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel (8-4-2019)
Stop met Facebook, verlaag je cortisol (12-4-2018)


Vitamine B vermindert stress | Metastudie Visolie dempt mentale stress Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag

Vitamine B vermindert stress | Metastudie
Volgens de supplementenindustrie zijn supplementen met B-vitamines nuttig tijdens perioden van psychologische stress.

Visolie dempt mentale stress
Visolie vermindert examenstress.

Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag
Tijdens perioden van psychologische of sociale stress sloopt het hormoon cortisol je lichaam. Daarover hoeven we je niets te vertellen.