Opgeladen: 27-4-2022
Opgeborgen in: Visolie, Vitamine D, Vitamines
Translation: Do you need extra vitamin D if you are already supplementing with fish oil? (28-4-2022)

Heb je extra vitamine D nodig als je al visolie gebruikt?

"In vette vis als zalm en makreel zit ook veel vitamine D3", mailt een lezer van Ergogenics. "Nou eet ik dat niet elke dag, maar ik gebruik wel trouw visolie. Heb ik dan nog extra vitamine D nodig?"


Heb je extra vitamine D nodig als je al visolie gebruikt?Studie
Habeeb Alhabeeb, verbonden aan King Fahad Medical City in Saudi-Arabië, vond 10 eerder gepubliceerde trials in de wetenschappelijke literatuur waaraan in totaal 610 proefpersonen hadden meegewerkt.

De proefpersonen hadden visolie of een placebo gekregen, en onderzoekers hadden het effect van de suppletie op hun vitamine D-spiegel bepaald.

Resultaten
In de trials waarop Alhabeeb de hand wist te leggen, verhoogde suppletie met visolie de vitamine D-spiegel met gemiddeld 3.8 nanogram per milliliter. Dat is meer dan niets, maar het zal iemand met een vitamin D deficiency niet naar een optimale vitamine D-spiegel brengen.

Iemand met een vitamin D deficiency heeft minder dan 20 nanogram vitamine D in een milliliter bloed. Een optimale vitamine D-spiegel ligt boven de 50 nanogram per milliliter bloed.


Heb je extra vitamine D nodig als je al visolie gebruikt?Alhabeeb kon uitrekenen dat de duur van de suppletie een factor was. Bij trials die langer duurden dan 8 weken steeg de spiegel met iets meer dan 9 punten. Bij korterdurende trials zakte de spiegel enkele tienden punten.

Bron:
Crit Rev Food Sci Nutr. 2022;62(11):3116-23.

Meer:
Zo verhoogt vitamine D de testosteronspiegel (11-3-2022)
Lage vitamine D-spiegel verhoogt kans op serieuze covid met een factor 14 (4-3-2022)
Hoge vitamine D-spiegel vermindert kans overlijden hartpatiënt (31-10-2021)


Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen Zien in het donker gaat beter door visolie Langer leven door omega-3-vetzuren uit vis | Metastudie

Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen
Suppletie met B-vitamines kan misschien de hersenen van zeventigplussers gezond helpen houden. Maar dan moeten ze wel voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgen.

Zien in het donker gaat beter door visolie
Hebben je ogen moeite hebben met het overschakelen van licht naar donker? Kun je niet goed zien in een donkere omgeving als je zojuist in een goed verlichte omgeving was?

Langer leven door omega-3-vetzuren uit vis | Metastudie
De welingelichte lezers van dit gratis webmagazijn weten uiteraard dat een voedingspatroon met relatief veel omega-3-vetzuren uit vis de levensduur kan verlengen.