Opgeladen: 11-3-2022
Opgeborgen in: Suppletie voor meer testosteron, Vitamines, Vitamine D
Translation: How vitamin D increases testosterone levels (12-3-2022)

Zo verhoogt vitamine D de testosteronspiegel

Lezers van deze webstek zijn ervan doordrongen dat een adequate vitamine D-spiegel samenhangt met een relatief hoge testosteronspiegel. Vandaag stuitten we op een reageerbuisstudie die duidelijk maakt hoe vitamine D de cellen van Leydig aanspoort om meer testosteron te produceren.


Zo verhoogt vitamine D de testosteronspiegel


Studie
In 2014 publiceerden endocrinologen van de Medical University of Graz een in vitro waarin ze menselijke Leydigcellen blootstelden aan hoge, maar ook weer niet onmogelijke, concentraties van calcitriol, de actieve vorm van vitamine D [1,25(OH)2D3].

Dezelfde onderzoekers publiceerden ook epidemiologische studies waarin een hoge vitamine D-spiegel correleerde met een hoge testosteronspiegel, en een trial waarin suppletie met vitamine D de testosteronspiegel van dikke mannen verhoogde.

Resultaten
Stopten de onderzoekers de actieve vorm van vitamine D bij Leydigcellen stopten, maakten de cellen meer testosteron aan.


Zo verhoogt vitamine D de testosteronspiegel


LH verhoogde de aanmaak van testosteron door de Leydigcellen uiteraard ook. De stimulerende werking van LH werd groter in combinatie met vitamine D.

De figuur hieronder geeft je een idee van de manier waarop calcitriol de afgifte van testosteron verhoogt. De actieve vorm van vitamine D verhoogde de activiteit van de enzymen HSD3B2 en CYP11A1. [Figuur]


Zo verhoogt vitamine D de testosteronspiegel


Conclusie
"Taking into account the potential association of vitamin D with semen quality and androgen status in men and the up-regulation of steroidogenic genes by 1,25(OH)2D3 in our human testicular primary cell culture model, vitamin D, within physiological limits, might open up an important treatment option in male testosterone deficiency in the future", resumeren de onderzoekers.

Bron:
J Clin Endocrinol Metab. 2014 Oct;99(10):3766-73.

Meer:
Een jaar suppletie met vitamine D verhoogt de testosteronspiegel met een kwart (29-10-2015)
Vitamine D is alleen antioestrogeen waar het nodig is (28-2-2010)
Hoge vitamine D-spiegel = hoge testosteronspiegel (13-1-2010)


Suppletie met EPA verhoogt testosteronspiegel Combinatie rooiboos-dandelion verhoogt testosteronspiegel in humaan onderzoek Reishi verhoogt testosteronspiegel

Suppletie met EPA verhoogt testosteronspiegel
De testes van mannen die visoliesupplementen gebruiken, zijn gezonder dan die van mannen die dat niet doen.

Combinatie rooiboos-dandelion verhoogt testosteronspiegel in humaan onderzoek
Koreaans onderzoek.

Reishi verhoogt testosteronspiegel
Mannen die dagelijks 3-4 capsules met een extract van de reishi-paddenstoel Ganoderma lucidum) slikken, verhogen misschien hun testosteronspiegel.