Opgeladen: 5-11-2015
Opgeborgen in: Ongewone anabole methoden, Vitamines, Vitamine D
Translation: Daily dose of vitamin D keeps over 50s' muscles in shape (19-12-2015)

Dagelijkse dosis vitamine D houdt spieren van vijftigplussers op peil

Vijftigplussers die niet aan sport doen of zwaar lichaam werk verzetten, verliezen elk jaar een beetje van hun spieren en hun kracht. Suppletie met een betrekkelijk bescheiden dosis vitamine D3 kan dat proces in ieder geval tijdelijk stilzetten. Dat schrijven Braziliaanse onderzoekers, verbonden aan Sao Paulo State University, in Osteoporosis International.

Vitamine D en spieren
Spiercellen hebben receptoren voor vitamine D. Maakt het vitamine D-molecuul zich vast aan die receptor, dan maakt de spiercellen meer eiwitten aan en remt de spiercel tegelijkertijd de afbraak van eiwitten. [Endocrinology. 2011 Aug;152(8):2976-86.] [Biomed Res. 2015;36(2):71-80.] In experimenten met ouderen vergroot suppletie met vitamine D de aanmaak van snelle spiervezels. [J Clin Endocrinol Metab. 2013 Dec;98(12):E1927-35.]

Hele volksstammen hebben minder vitamine D in hun lichaam dan wetenschappers optimaal achten, en zouden dus eigenlijk een supplement met vitamine D moeten gebruiken. Omdat vitamine D belangrijk is voor spieren, vroegen de onderzoekers zich af of suppletie met vitamine D3 de afbraak van spieren door veroudering kan afremmen.

Studie
De onderzoekers gaven een groep van 70 vrouwen van 50-65 jaar gedurende negen maanden elke dag 1000 eenheden vitamine D3.

Een even grote controlegroep slikte elke dag een placebo zonder actieve stoffen. De vrouwen waren gezond, maar deden niet aan sport.

Voordat de suppletie begon, en vlak nadat die was afgelopen, achterhaalden de onderzoekers hoeveel vet en vetvrije massa de vrouwen hadden. Daarnaast bepaalden ze de spierkracht van de vrouwen door de hand grip test en de chair rising test. Die tests hielden in dat de vrouwen respectievelijk zo vaak mogelijk moesten opstaan uit een stoel, en zo hard mogelijk in een veer moesten knijpen.

Resultaten
Tijdens het experiment veranderde de vetmassa van de vrouwen niet of nauwelijks. Bij de vrouwen in de controlegroep leek de vetvrije massa echter een beetje af te nemen, terwijl die in de vitamine D-groep een beetje leek toe te nemen. [Spieren horen bij de vetvrije massa.]


Dagelijkse dosis vitamine D houdt spieren van vijftigplussers op peil


De controlegroep verloor tijdens het experiment een beetje kracht. De vrouwen die vitamine D kregen werden juist een beetje sterker.


Dagelijkse dosis vitamine D houdt spieren van vijftigplussers op peil


Dagelijkse dosis vitamine D houdt spieren van vijftigplussers op peil


Conclusie
"Vitamin D supplementation alone in postmenopausal women was an expressive protective factor against the occurrence of sarcopenia, permitting an important increase in muscle strength and control of the progressive loss of lean mass", concluderen de onderzoekers.

De Braziliaanse overheid heeft het onderzoek gefinancierd.

Bron:
Osteoporos Int. 2015 Oct;26(10):2413-21.

Meer:
Meer vitamine D, meer spiermassa (10-3-2015)
Dierstudie: 1000 IE vitamine D3 remt spierafbraak in sporters (31-10-2013)
Vitamine D3 versterkt de anabole werking van leucine (12-8-2013)


Meer spieren en minder vet in de bulk door extra vitamine D
Dierstudie.

Vitamine D-suppletie vergroot spierkracht
Humane studie. Proefpersonen waren zeventigers.

Vet verbranden met circuittraining lukt beter met extra vitamine D
Humane studie uit Zuid-Korea.