Opgeladen: 23-8-2023
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D, Kanker voorkomen & overleven
Translation: Take a vitamin D supplement every day, and halve your risk of melanoma (24-8-2023)

Trouw elke dag een supplement met vitamine D innemen halveert kans op melanoom

Huidcellen die te vaak verbranden door een overmaat aan zonlicht kunnen veranderen in kankercellen. De kans op het allergevaarlijkste type huidkanker is melanoom. Als je elke dag een supplement met vitamine D inneemt, vermindert de kans op een melanoom met meer dan de helft.


Trouw elke dag een pilletje vitamine D halveert kans op melanoom


Studie
Finse onderzoekers bestudeerden 498 bezoekers van 21-79 jaar van de dermatologische kliniek van Kuopio University Hospital.

Alle studiedeelnemers hadden een verhoogd risico op huidkanker. Ze hadden bijvoorbeeld familieleden met huidkanker, een slecht immuunsysteem, een huid die beschadigd was door te veel zonlicht of plekjes op de huid die kunnen uitgroeien tot huidkanker.

De onderzoekers vroegen de studiedeelnemers of ze supplementen met vitamine D gebruikten. Vitamine D kan huidcellen beschermen tegen een overmaat aan ultraviolette straling en is belangrijk voor het immuunsysteem dat kankercellen kan opruimen.

Resultaten
Studiedeelnemers die niet zo af en toe maar trouw dagelijks een supplement met vitamine D inname, hadden een statistische significante 55 procent minder kans op melanoom. Dat vertelt de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Trouw elke dag een supplement met vitamine D innemen halveert kans op melanoom


Als de trouwe vitamine D-gebruikers dan toch melanoom kregen, was de ziekte minder agressief dan bij de overige gebruikers. Vitamine D-suppletie had - in deze studie tenminste - geen effect op andere vormen van huidkanker.

Verklaring
Hoe vitamine D uitwerkt in het lichaam, hangt af van de manier van toediening. Bij weinig frequente toediening van grote hoeveelheden - bijvoorbeeld: 1 keer per maand een supplement met meerdere tienduizend IE - worden in huid- en andere celtypes enzymen actief die vitamine D inactiveren.

Dat gebeurt niet als je elke dag een klein beetje vitamine D inneemt. Dit verklaart mogelijk waarom in deze studie bij infrequente gebruikers van vitamine D geen verlaging van de kans op melanoom optrad.

Conclusie
"Regular use of vitamin D associates with fewer melanoma cases, when compared to non-use", resumeren de Finnen. Welke dosis je dagelijks zou moeten innemen om optimaal beschermd te zijn, weten ze niet.

"The question about the optimal dose of oral vitamin D in order to for it to have beneficial effects remains to be answered", zegt onderzoeksleider, dermatoloog en hoogleraar Ilkka Harvima van de University of Eastern Finland in een persbericht. [sciencedaily.com, January 9, 2023]

"Until we know more, national intake recommendations should be followed."

Bron:
Melanoma Res. 2023 Apr 1;33(2):126-35.

Meer:
Zonlicht | In de juiste dosis een gratis medicijn voor een gezonder en langer leven (en minder kans op huidkanker) (21-1-2021)
Knoflook, eieren, olijfolie en bonen beschermen tegen agressieve huidkanker (3-10-2019)
Suppletie met B-vitamines halveert kans op agressieve vorm huidkanker (19-5-2017)
De zon in? Visolie beschermt je huid (22-2-2009)


Supplement met vitamine D helpt vrouwen met borstkanker overleven Supplement met vitamine D vermindert sterfte door kanker Supplementen met vitamine D verminderen kans op sterfte door kanker

Supplement met vitamine D helpt vrouwen met borstkanker overleven
We wisten al dat lichaamsbeweging de perspectieven van vrouwen met borstkanker flink verbetert. Ierse onderzoekers ontdekten nog zo'n niet-toxische strategie die borstkankerpatiënten kan beschermen.

Supplement met vitamine D vermindert sterfte door kanker
Als je dagelijks een fors gedoseerd vitamine D-supplement gebruikt, neemt daardoor je kans op kanker niet af. Maar de kans dat die kanker zich uitzaait, en de kans dat je door die kanker zult overlijden, wordt door vitamine D-suppletie kleiner.

Supplementen met vitamine D verminderen kans op sterfte door kanker
Metastudie.