Opgeladen: 21-1-2022
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl, Licht
Translation: Sunlight | In the right dose, a free medicine for a healthier and longer life (22-1-2022)

Zonlicht | In de juiste dosis een gratis medicijn voor een gezonder en langer leven

Als je sommige dermatologen mag geloven, is ultraviolet licht net zo gevaarlijk als roken. Hoe meer sigarettenrook je in je longen krijgt, hoe groter is je kans op longkanker - en hoe meer zonlicht er op je huid valt, hoe groter is je kans op huidkanker. Volgens een Zweeds onderzoek, dat in 2016 verscheen in de Journal of Medicine, zit de vork anders aan de steel. In dat onderzoek beschermt zonlicht juist tegen kanker. En ook tegen huidkanker. En ook nog tegen hart- en vaatziekten.


Zonlicht | In de juiste dosis een gratis medicijn voor een gezonder en langer leven


Studie
De onderzoekers, die waren verbonden aan het Karolinska Institutet, volgden een groep van bijna dertigduizend Zweedse vrouwen vanaf 1990-1992 tot 2011. Dat gebeurde in het kader van de Melanoma in Southern Sweden Study.

Toen de studie begon, waren de vrouwen 20-64 jaar. Ze hadden vragen beantwoord over hoe vaak ze zichzelf blootstelden aan zonlicht, bijvoorbeeld door te zonnebaden of buiten te zwemmen. De onderzoekers vroegen de vrouwen ook of ze wel eens onder zonnebank gingen.

Resultaten
De vrouwen die echt zonlicht en synthetisch zonlicht meden, hadden de grootste kans om te overlijden. Andersom waren het juist de vrouwen die de grootste hoeveelheid ultraviolet licht opvingen die de kleinste kans hadden om te overlijden.

Dat gold zowel voor de rokers als de niet-rokers.


Zonlicht | In de juiste dosis een gratis medicijn voor een gezonder en langer leven


Opvallend was dat de kans op overlijden bij de rokende vrouwen die veel ultraviolet licht opvingen net zo groot was als bij de niet-rokende vrouwen die ultraviolet licht meden.

Bij zowel de rokers als de niet-rokers hadden de vrouwen met de grootste mate van blootstelling aan ultraviolet licht de minste kans op kanker. Dat gold voor alle soorten kanker, inclusies voor huidkanker.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Zonlicht | In de juiste dosis een gratis medicijn voor een gezonder en langer leven


Overigens verminderde zonlicht ook de kans op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten.

Mechanisme
De onderzoekers kunnen uit hun onderzoek niet afleiden waardoor in hun studie blootstelling aan ultraviolet licht de kans op overlijden vermindert. Wellicht speelt vitamine D een rol, maar dat is misschien niet het volledige verhaal.

Een mogelijke aanvullende verklaring is dat ultraviolet licht huidcellen endorfines laat aanmaken die stressprikkels verzachten. Een andere mogelijkheid is dat energierijk daglicht overdag de afbraak van melatonine bevordert, waardoor de hersenen 's avonds juist extra veel melatonine aanmaken. Melatonine heeft een kankerremmende werking.

Conclusie
De onderzoekers gaan er niet van uit dat meer zonlicht niet synoniem is met beter. Wie zijn huid frequent blootstelt aan te veel zonlicht, waardoor de huid verbrandt, verhoogt zijn kans op huidkanker wel degelijk, en wordt daar zeker niet gezonder op.

Er is dus wel degelijk zoiets als te veel zonlicht. Maar er is ook zoiets als een optimale hoeveelheid. Die optimale hoeveelheid op een verstandige manier opzoeken resulteert wellicht in meer gezondheid en een langer leven dan het volledig vermijden van zonlicht.

Bron:
J Intern Med 2016; 280: 375-87.

Meer:
Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel (8-4-2019)
Wil je langer leven? Verlaat elke dag even je woning (29-11-2017)
Wil je langer leven? Neem een hond (18-11-2017)


Testosterontherapie met een sterke lamp

Zonlicht versterkt prestatieverbeterende werking nitraten

Ochtendmens presteert 's middags beter door fel licht

Testosterontherapie met een sterke lamp
Een uur gewoon zitten voor een sterke lamp. Endocrinologen uit Los Angeles denken dat mannen daarmee hun testosteronspiegel kunnen verhogen.

Zonlicht versterkt prestatieverbeterende werking nitraten
Supplementen met nitraten - bijvoorbeeld in de vorm van beet root-extract - zijn nog steeds razend populair in de sport.

Ochtendmens presteert 's middags beter door fel licht
Sporters presteren 's middags beter door blootstelling aan fel licht. Als ze ochtendmensen zijn, tenminste.