Opgeladen: 21-3-2023
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D, Dementie
Translation: Substantial reduction in the risk of dementia thanks to vitamin D supplementation (22-3-2023)

Forse vermindering van de kans op dementie door vitamine D-suppletie

Als je supplementen met vitamine D gebruikt, vermindert je kans op dementie met ongeveer veertig procent. Welke vorm van vitamine D? Dat maakt volgens Canadees onderzoek weinig uit.


Forse vermindering kans op dementie door suppletie met vitamine D


Studie
Psychiaters van de University of Calgary in Canada analyseerden de gegevens van 12,388 studiedeelnemers die in 2005-2021 waren gevolgd door het Canadese National Alzheimer's Coordinating Center. Toen de studie begon, waren alle studiedeelnemers mentaal redelijk okidoki.

Door de bank genomen was de gemiddeld studiedeelnemer toen de studie begon vooraan in de zeventig. De onderzoekers wisten wie van hen een supplement met vitamine D gebruikte, en wie niet.

Resultaten
De studiedeelnemers die vitamine D hadden gebruikt, hadden veertig procent minder kans op een vorm van dementie dan niet-gebruikers. Voor zover de onderzoekers dat in deze studie konden zien, maakte het weinig uit wat voor type vitamine D-supplement de studiedeelnemers gebruikten. Vitamine D2 of D3, met of zonder calcium, het effect was altijd positief.

De gemiddelde studiedeelnemer die geen vitamine D slikte, had over een periode van 5 jaar 68 procent kans om cognitief bij de pinken te blijven. Bij de gemiddelde studiedeelnemer die wel een supplement met vitamine D gebruikte, was dat 84 procent.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Als je supplementen met vitamine D gebruikt, vermindert je kans op dementie met ongeveer veertig procent. Welke vorm van vitamine D? Dat maakt volgens Canadees onderzoek weinig uit.


Vrouwen leken meer baat te hebben bij vitamine D-suppletie dan mannen. Bij mannen reduceerde suppletie de kans op dementie met 26 procent, bij vrouwen was dat 49 procent.

Mechanisme
Volgens epidemiologisch onderzoek verhoogt een lage vitamine D-spiegel de kans op dementie. [Nutr J. 2015;14:76.] De onderzoekers vermoeden dat vitamine D een rol speelt bij de processen in de hersenen die plaques opruimen. [J Alzheimers Dis. 2012;29(1):51-62.] Als dat klopt, beschermt vitamine D beter tegen dementie naarmate je eerder met slikken begint.

De opbouw van plaques in de hersenen begint ver voordat er symptomen ontstaan, en lijkt ook een cascade van processen te veroorzaken die in een verder stadium nauwelijks meer te vertragen of te stoppen is. Dat verklaart waarom in trials waarin 60-plussers 'slechts' 2 jaar dagelijks 600 of 2000 IE vitamine D slikken, geen sprake is van preventie van cognitieve achteruitgang. [Am J Clin Nutr. 2019 Jul 1;110(1):246-53.]


Als je supplementen met vitamine D gebruikt, vermindert je kans op dementie met ongeveer veertig procent. Welke vorm van vitamine D? Dat maakt volgens Canadees onderzoek weinig uit.


Conclusie
"Our findings implicate vitamin D as a potential agent for dementia prevention and provide additional support for its use in at-risk individuals for Alzheimer's disease dementia", resumeren de Canadezen.

Bron:
Alzheimers Dement (Amst). 2023 Mar 1;15(1):e12404.

Meer:
Herstel van hersenschudding verloopt vlotter door supplement met vitamine D (17-9-2022)
Beter herstel na hersenschudding door combinatie vitamine D en omega-3-vetzuren (2-9-2022)


Dieet met veel vitamine B3 beschermt tegen Alzheimer Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit

Dieet met veel vitamine B3 beschermt tegen Alzheimer
Een voedingspatroon met relatief veel vitamine B3 uit reguliere voedingsmiddelen als kip, pinda's en tonijn beschermt tegen de ziekte van Alzheimer.

Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen
Trial.

Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit
Een royale inname van vitamine B6 kan de kans op cognitieve achteruitgang bij zestigplussers fors verminderen.