Opgeladen: 17-1-2024
Opgeborgen in: Immuunsysteem
Translation: Adequate nutritional status protects people over 65 against Covid-19 (18-1-2024)

Goede voeding beschermt 65-plusser tegen Covid-19

Het coronavirus SARS-CoV-2 is op dit moment niet zo gevreesd als in 2020, maar desondanks krijgen nog steeds mensen Covid-19. Vooral 65-plussers zijn kwetsbaar. Een kleine Chinese observationele studie toont aan dat goed gevoede 65-plussers minder van het virus hebben te duchten.


Goede voeding beschermt 65-plusser tegen Covid-19


Studie
Onderzoekers van Ruijin Hospital in Sjanghai bestudeerden 324 65-plussers die in de periode april-juni 2022 Covid-19 hadden gekregen. In die periode circuleerden vooral virussen van de eerste generatie omicronvarianten van SARS-CoV-2. De onderzoekers verdeelden de studiedeelnemers in een groep met milde symptomen en een groep met matige tot serieuze covidsymptomen.

De onderzoekers hadden inzage in de medische gegevens van de studiedeelnemers. Ze gingen daarin op zoek naar beschermende factoren.

Resultaten
Een goede voedingsstatus beschermde de studiedeelnemers tegen ernstige ziekte. De Chinezen bepaalden de voedingsstatus aan de hand van de Mini Nutritional Assessment [MNA].

Je ziet die vragenlijst hieronder. We hebben hem gepikt uit [J Nutr Health Aging. 2013 Apr;17(4):339-44.]. Klik erop voor een grotere versie.


Goede voeding beschermt 65-plusser tegen Covid-19


Op de MNA kun je minimaal 0 en maximaal 11 punten scoren.

Elke punt die 65-plussers op deze lijst scoren, vermindert hun kans op moderate-to-severe Covid met 14 procent.

Bron:
BMC Infect Dis. 2024 Jan 15;24(1):88.

Meer:
Gezondere voeding, minder covid (16-10-2021)


Zoveel groene thee moet je drinken om jezelf te beschermen tegen griep Eet kiwi's en je verkoudheid is sneller over Voedingsvezels in rijst stimuleren aanmaak antilichamen

Zoveel groene thee moet je drinken om jezelf te beschermen tegen griep
Al in 2011 rapporteerden Japanse onderzoekers dat het dagelijks drinken van 3 koppen groene thee de kans op griep misschien drastisch vermindert.

Eet kiwi's en je verkoudheid is sneller over
Bovendien zijn sommige symptomen minder ernstig.

Voedingsvezels in rijst stimuleren aanmaak antilichamen
Es even kijken. Als straks covid weer terugkeert, welke natuurlijke immuunboosters kunnen we dan inzetten? Vitamine D, zink en quercetine, uiteraard. Wellicht ook vitamine K, selenium en visolie. En wat nog meer?