Opgeladen: 15-1-2024
Opgeborgen in: Thee-extracten, zwarte thee & groene thee, Immuunsysteem
Translation: That's how much green tea you need to drink to protect yourself against the flu (16-1-2024)

Zoveel groene thee moet je drinken om jezelf te beschermen tegen griep

Al in 2011 rapporteerden Japanse onderzoekers dat het dagelijks drinken van 3 koppen groene thee de kans op griep misschien drastisch vermindert. Hun humane studie, uitgevoerd onder een paar duizend schoolkinderen, verscheen in The Journal of Nutrition.


Zoveel groene thee moet je drinken om jezelf te beschermen tegen griep


Studie
Japanse onderzoekers, verbonden aan de University of Shizuoka, vroegen aan 2663 schoolkinderen in januari en maart hoeveel groene thee ze dronken en hoe vaak. Ze vroegen ook of de kinderen grieperig waren geweest en wat de symptomen waren. De onderzoekers bepaalden ook aan de hand van een antigentest of de kinderen daadwerkelijk besmet waren geweest.

Resultaten
De onderzoekers vonden dat de studiedeelnemers die 6 of 7 dagen per week groene thee dronken 37-40 procent minder kans hadden op griep.

Clinical influenza = volgens artsen hadden kinderen de symptomen van influenza; confirmed influenza = antigeentest bevestigt de diagnose van de artsen.

Klik op de tabellen voor een grotere versie.


Zoveel groene thee moet je drinken om jezelf te beschermen tegen griep


Zoveel groene thee moet je drinken om jezelf te beschermen tegen griep


Behalve de frequentie was ook het aantal koppen groene thee een factor. De tabel hierboven vertelt dat de studiedeelnemers die 3-5 koppen groene thee per dag consumeerden, hun kans op griep met 50-60 procent verminderden. Een hogere inname verminderde de kans op influenza niet.

Mechanisme
De Japanners speculeren dat de catechines in groene thee op meerdere manieren het influenzavirus dwarsbomen.

Eén daarvan is dat catechines zich vastmaken aan hemagglutinin-moleculen. Daarmee maakt het virus zich vast aan weefsels, waarna het cellen kan binnenglippen. [Antiviral Res. 2005 Nov;68(2):66-74.]

Een tweede mechanisme is dat diezelfde catechines de activiteit van gamma-delta-T-cellen verbeteren. Daarover berichtte deze webstek al ***bescheiden kuchje*** 15 jaar geleden.

Tenslotte remmen groene thee-catechines - vooral catechines met een galloyl-groep - het enzym RNA-polymerase van het influenzavirus. [PLoS Curr. 2009 Oct 13:1:RRN1052.] Dat enzym zorgt ervoor dat het virale genoom zichzelf in de cel kan vermenigvuldigen.


Zoveel groene thee moet je drinken om jezelf te beschermen tegen griep

Zoveel groene thee moet je drinken om jezelf te beschermen tegen griep


Bron:
J Nutr. 2011 Oct;141(10):1862-70.

Meer:
Groene thee beschermt tegen griep en verkoudheid (2-1-2008)


Massale suppletie met vitamine D had eenderde van de sterfte door Covid-19 kunnen voorkomen Metastudie | Zink reduceert kans overlijden bij Covid-19 Hoe vitamine C de antivirale werking van quercetine versterkt

Massale suppletie met vitamine D had eenderde van de sterfte door Covid-19 kunnen voorkomen
Als iedereen in 2020, toen het coronavirus in onze contreien voet aan de grond kreeg, een supplement met vitamine D had gebruikt, waren er aanmerkelijk minder mensen overleden als gevolg van Covid-19.

Metastudie | Zink reduceert kans overlijden bij Covid-19
Vergeleken met voorjaar 2020 stelt de huidige corona-ellende weinig voor. Maar helemaal gerust op de ontwikkelingen zijn wij, de immer zwartgallige samenstellers van dit gratis webmagazijn, niet.

Hoe vitamine C de antivirale werking van quercetine versterkt
De antivirale werking van zink, vitamine C en quercetine versterken elkaar, zeggen de supplementenexperts.