Opgeladen: 1-2-2022
Opgeborgen in: Quercetine, Immuunsysteem, Vitamine C, Vitamines
Translation: How vitamin C boosts quercetin's antiviral action (2-2-2022)

Hoe vitamine C de antivirale werking van quercetine versterkt

De antivirale werking van zink, vitamine C en quercetine versterken elkaar, zeggen de supplementenexperts. En hoe meer wij in de materie duiken, hoe meer raken we ervan overtuigd dat dat klopt.


Hoe vitamine C de antivirale werking van quercetine versterkt


Dit wisten we al over zink
Zinksuppletie versnelt de genezing van een ordinaire verkoudheid. Een goede zinkstatus verbetert bovendien de perspectieven en overlevingskansen bij corona. Virussen kunnen zich minder makkelijk repliceren in cellen als die een hoge concentratie zink bevatten.

Dit wisten we al over quercetine
Zowel in vitro-studies als humaan onderzoek suggereren dat quercetine een virusremmende werking heeft. Dat komt in ieder geval voor een belangrijk deel doordat quercetine cellen meer zink laat opnemen.

En dit wisten we al over vitamine C
Ook een goede vitamine C-status heeft een beschermende werking als het om virusinfecties gaat. Bij mensen met een ernstige corona-infectie is de vitamine C-spiegel opmerkelijk vaak opmerkelijk laag, weten we uit medisch-epidemiologisch onderzoek.

Een paar dagen geleden schreven we over een al wat ouder onderzoek waarin suppletie met een quercetine-preparaat beschermde tegen verkoudheid. In dat preparaat zat ook een flinke hoeveelheid vitamine C. Volgens de makers van dat bewuste supplementen versterken de antivirale effecten van vitamine C versterken die van quercetine.

Uit dat artikel komt de figuur hieronder. Je kijkt naar de concentratie quercetine in het bloed van de proefpersonen.


Hoe vitamine C de antivirale werking van quercetine versterkt


Als je enig idee hebt hoe snel quercetine uit het lichaam verdwijnt, dan zijn de gemeten concentraties opmerkelijk hoog. Kennelijk vergroot vitamine C de biobeschikbaarheid van quercetine.

Een onderzoek uit 1988
Hoe vitamine C zowel de biobeschikbaarheid als de antivirale werking van vitamine C laat toenemen, staat waarschijnlijk in een in vitro-studie die Belgische microbiologen, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, publiceerden in 1988.


Hoe vitamine C de antivirale werking van quercetine versterkt


De onderzoekers lieten een virus los in een petrischaal met menselijke cellen. Als de virussen in de cellen konden binnendringen en ze beschadigen, vormden de cellen een plaque. Hoe groter de plaque, hoe groter de schade die het virus aanrichtte.

In een serie proeven keken de Belgen of quercetine en het daaraan verwante flavonoid luteoline de virale ravage konden verminderen - en of de toevoeging van vitamine C nog van invloed was.

De figuren hieronder laten zien dat luteoline een betere virusremmer was dan quercetine. Vitamine C had geen invloed op de antivirale werking van luteoline, maar vergrootte wel de antivirale werking van quercetine.


Hoe vitamine C de antivirale werking van quercetine versterkt


De onderzoekers vermoeden dat de hydroxylgroep op de derde positie van het molecuul quercetine kwetsbaar maakt voor omzetting in inactieve stoffen. Dat zou verklaren waarom luteoline, waarbij die groep ontbreekt, een effectievere anti-viral is dan quercetine.


Hoe vitamine C de antivirale werking van quercetine versterkt


Vitamine C, op zichzelf een sterke antoxidant, beschermt de 3-hydroxylgroep van quercetine en vermindert de kans op inactivering, schrijven de Belgen.

Bron:
J Gen Virol. 1988 Jul;69 ( Pt 7):1749-51.

Meer:
Besmet met corona? Aan de vitamine C! (29-9-2021)
Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C (8-9-2020)
Verkouden? Met een fikse dosis vitamine C ben je sneller beter (2-5-2017)


Ook analogen van quercetine beschermen tegen virussen Fikse dosis quercetine beschermt tegen verkoudheid Haalt quercetine de angel uit corona?

Ook analogen van quercetine beschermen tegen virussen
Quercetine kan misschien beschermen tegen vervelende virussen, schreven we al een paar keer. Wat geldt voor quercetine, geldt ook voor allerlei analogen daarvan, zoals rutine.

Fikse dosis quercetine beschermt tegen verkoudheid
Deze al wat oudere studie is in dit donkere tijdvak voor een aantal van onze lezers nog interessanter geworden dan hij al was.

Haalt quercetine de angel uit corona?
In deze Italiaans-Pakistaanse studie, versnelt suppletie met een goed opneembare vorm van quercetine het genezingsproces van proefpersonen met covid.