Opgeladen: 28-1-2022
Opgeborgen in: Quercetine, Plantenextracten, Immuunsysteem
Translation: High-dose quercetin protects against colds - if you're 40+ and fit (29-1-2022)

Fikse dosis quercetine beschermt tegen verkoudheid

Als je niet meer piepjong maar wel fit bent, dan vermindert suppletie met een hoge (maar ook weer niet idioot hoge) dosis quercetine de kans dat je wordt geveld door een verkoudheid. Dat blijkt uit een wat oudere studie, die in dit donkere tijdvak voor een aantal van onze lezers nog interessanter is geworden dan hij al was.


Fikse dosis quercetine beschermt tegen verkoudheid


Studie
Biologen van Appalachian State University, die tussen twee haakjes behoorden tot de groep van David Nieman, verdeelden iets meer dan duizend doorsnee-Amerikanen van 18-85 jaar in 3 groepen. Gedurende 12 weken kreeg de ene groep elke dag een placebo, en kregen de proefpersonen in de twee andere groepen respectievelijk elke dag een laag- of hooggedoseerd quercetine-supplement.

De onderzoekers gebruikten een combinatie van quercetine, vitamine C en niacine.

Vitamine C en niacine zouden de biobeschikbaarheid van quercetine verhogen, stellen de onderzoekers. (Hoe dat precies zit, daarover vallen we je een andere keer lastig.) De proefpersonen in de 'lage dosis'-experimentele groep slikten dagelijks 500 milligram quercetine, 500 milligram vitamine C en 20 milligram niacine, de proefpersonen in de andere experimentele groep slikten dagelijks 1000 milligram quercetine, 1000 milligram vitamine C en 40 milligram niacine.

Tijdens de 12 weken die het experiment duurde, registreerden de onderzoekers hoeveel dagen de proefpersonen verkouden werden, en hoe vervelend de symptomen waren. Om het in medisch jargon te zeggen, de onderzoekers keken naar symptomen van upper respiratory tract infection.

De onderzoekers bepaalden het gewicht, de fitheid, het opleidingsniveau en de kwaliteit van de voeding van de proefpersonen aan de hand van vragenlijsten.

Resultaten
Op het eerste gezicht deed het quercetine-supplement helemaal niks. In de placebogroep werden de proefpersonen net zo vaak en net zo ernstig verkouden als in de suppletiegroep. Maar toen de onderzoekers preciezer naar hun gegevens keken, ontdekten ze dat een specifieke groep wel positief reageerde op het supplement: fitte 40-plussers.

In deze categorie reduceerde suppletie met een gram quercetine per dag het aantal verkoudheidsdagen als de ernst van de infectie met ongeveer een derde.


Fikse dosis quercetine beschermt tegen verkoudheid


Fikse dosis quercetine beschermt tegen verkoudheid


De onderzoekers snappen niet goed hoe dat kan. Fitte mensen worden minder vaak verkouden dan niet-fitte mensen. Waarom zouden de beschermende effecten van quercetine zich uitgerekend in deze low risk-groep openbaren?

Wilde speculatie
Wijzelf, ongehinderd door veel kennis van zaken, hebben natuurlijk wel een ongetwijfeld wild idee. Fitte mensen zijn fit dankzij een leefstijl met veel beweging. Beweging is goed voor letterlijk alles, maar na intensieve bewegingssessies is het immuunsysteem gedurende een korte periode verminderd alert op virussen.

Quercetine kan dat effect verzachten. De studies waarop we die boute uitspraak funderen, staan onderaan de pagina.

Sponsor
Het onderzoek, dat is verschenen in 2010, is betaald door Coca-Cola en Quercegen Pharma. Quercegen Pharma is op het moment dat we dit bericht schrijven, op het quercetinefront actief als Quercis. Quercis is een dochteronderneming van Quercegen. [quercis.com]

Bron:
Pharmacol Res. 2010 Sep;62(3):237-42.

Meer:
Haalt quercetine de angel uit corona? (11-8-2021)
Covid-patiënten sneller beter door suppletie met quercetine-complex (8-8-2021)
Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona (25-7-2021)


Hoe quercetine griepvirussen verziekt Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na intensieve training Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep

Hoe quercetine griepvirussen verziekt
In reageerbuizen maakt quercetine, een flavonoid in legio plantaardige voedingsmiddelen, het influenza-A-virussen moeilijk om cellen te infecteren.

Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na intensieve training
Deze wat oudere dierstudie verklapt hoe je de virusremmende werking van quercetine kunt versterken.

Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep
In reageerbuizen heeft quercetine een antivirale werking. Wellicht dat quercetine ook in mensen van vlees en bloed, die zich bovendien bovenmatig hard moeten inspannen, de kans op virusinfecties vermindert.