Opgeladen: 31-12-2023
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Zink
Translation: Metastudy | Zinc reduces mortality in Covid-19 (1-1-2024)

Metastudie | Zink reduceert kans overlijden bij Covid-19

Op het moment dat we dit stukje schrijven, stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus. Vergeleken met voorjaar 2020 stelt de corona-ellende weinig voor, maar helemaal gerust op de ontwikkelingen zijn wij, de immer zwartgallige samenstellers van dit gratis webmagazijn, niet. Dus blijven we studies lezen over mogelijke niet-medische methoden om de impact van SARS-CoV-2 zoveel mogelijk te beperken. Zoals deze meta-studie naar de beschermende werking van suppletie met good old zink.


Metastudie | Zink reduceert kans overlijden bij Covid-19


Studie
Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan het Patel College of Allopathic Medicine, traceerden 5 trials waarin proepfpersonen met Covid-19 waren behandeld met zink. Meestal kregen de proefpersonen ook andere middelen - zoals hydroxychloroquine - maar de trails maakten een onderscheid tussen een behandeling met en zonder zink.

De dosering was hoog. De proefpersonen kregen 50 milligram elementair zink per dag, in de vorm van betrekkelijk goedkopen zinkanalogen als zinksulfaat. Dat is een dosis die je prima meerdere weken of maanden kunt innemen, maar misschien niet jaren achtereen.

De onderzoekers voegden de uitkomsten van de trials samen en analyseerden ze opnieuw.

Resultaten
Zinksuppletie had geen effect op de symptomen van Covid-19. Zink reduceerde wel de kans op overlijden met 37 procent. Dat laatste zie je hieronder.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Metastudie | Zink reduceert kans overlijden bij Covid-19


Mechanisme
"Zinc is involved in the innate and adaptive immune system, increasing polymorphonuclear cell and macrophage chemotaxis and phagocytosis", schrijven de Amerikanen. "Zinc also regulates the proliferation, maturation, and differentiation of lymphocytes. Zinc has been recognized as therapeutic against other upper respiratory pathogens, such as the common cold."

"It has been shown that increased intracellular zinc concentrations results in decreased SARS-COV-2 replication." [PLoS Pathog. 2010 Nov;6(11):e1001176.] [Int J Mol Med. 2021 Jan;47(1):326-34.]

In cellen remt zink mogelijk onder meer enzymen als RdRp en 3CLpro. Die heeft het virus nodig voor zijn replicatie. Misschien remt zink ook nog de ACE-receptor aan de buitenkant van de cel. SARS-CoV-2 heeft die receptor nodig om cellen binnen te komen.

Binnenkort meer.

Bron:
Cureus. 2023 Jun 10;15(6):e40231.

Meer:
Dit is het effect van suppletie met zink bij covid | Trial (23-1-2023)
Inderdaad, zink beschermt tegen corona (15-7-2021)
Voorkom zinktekort, voorkom (en overleef) corona (14-7-2021)
Sneller over je verkoudheid heen dankzij fikse dosis zink (20-8-2015)
Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink (18-11-2011)


Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona Multivitamine (met redelijke dosis zink) beschermt tegen virussen Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C

Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona
Zinksuppletie kan de kans op een coronabesmetting en complicaties verminderen. Zeker als je zink combineert met quercetine.

Multivitamine (met redelijke dosis zink) beschermt tegen virussen
Als 55-plussers elke dag een multivitamine gebruiken met vitamine C, vitamine D, zink en selenium, dan vermindert hun kans om ziek te worden door een virus.

Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C
Duitse onderzoekers gaven verkouden proefpersonen een gram vitamine C en 10 milligram zink- en zagen dat die combinatie het genezingsproces met dagen verkortte.