Opgeladen: 3-9-2019
Opgepoetst: 8-5-2014
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Noten
Translation: Walnuts make bad cholesterol harmless (16-5-2014)

Walnoten maken slecht cholesterol ongevaarlijk

Walnoten maken slecht cholesterol ongevaarlijk
Walnoten beschermen tegen hart- en vaatziekten, en dankzij een kleine humane studie die Ella Haddad publiceerde in Nutrition Journal snappen we nu beter waarom. Walnoten beschermen het 'slechte cholesterol' LDL tegen oxidatie, en verminderen zo de kans dat het LDL de bloedvaten beschadigt.

Noten & longevity
Mensen die veel noten eten leven langer dan mensen die dat niet doen. Dat komt vooral omdat noten de kans op dodelijke hart- en vaatziekten verminderen. Daarover zijn de voedingswetenschappers het wel met elkaar eens. Maar hoe noten dat precies doen, daarover tasten de onderzoekers nog steeds in het duister.

Studie
Onderzoekers van Loma Linda University in de VS probeerden meer het werkingsmechanisme van walnoten beter te begrijpen door een experiment waaraan 16 volwassen proefpersonen meewerkten.

De proefpersonen kregen bij de ene gelegenheid een ontbijt dat bestond uit 90 gr walnoten [Walnut], en bij een andere gelegenheid een ontbijt op basis van olie, wit brood en ei-eiwit [Control].


Walnoten maken slecht cholesterol ongevaarlijk


Resultaten
Na inname van de controle-maaltijd steeg in het bloed de hoeveelheid geoxideerd LDL. Je kunt LDL vergelijken met een moleculaire olietanker, die vetten en cholesterol vervoert door je bloedbaan, en geoxideerd LDL met een lekkende olietanker. Elke kleine olieramp zorgt ervoor dat de vaatwanden een partij cholesterol en slechte vetten moeten absorberen, en daardoor vernauwen.


Walnoten maken slecht cholesterol ongevaarlijk


Na inname van de walnoten steeg de hoeveelheid geoxideerd LDL echter niet. Dat was mede het werk van de vitamine E-analoog gamma-tocoferol, vermoeden de onderzoekers. Gamma-tocoferol is ruimschoots in walnoten aanwezig, en na het eten van de walnoten steeg de concentratie van die beschermende vitamine in het bloed.


Walnoten maken slecht cholesterol ongevaarlijk


In noten zitten ook catechins. Samen met het gamma-tocoferol verminderen die de werking van agressieve moleculen, de vrije radicalen, denken de onderzoekers. Daardoor beschermen gamma-tocoferol en catechins ook het LDL tegen oxidatie.

Die theorie baseren de onderzoekers op andere metingen: ze vonden een hogere antioxidantwerking [ORAC] in het bloed na de inname van de walnootmaaltijd, en ook minder malondialdehyde.

Malondialdehyde is een merker voor de activiteit van vrije radicalen.


Walnoten maken slecht cholesterol ongevaarlijk


Bron:
Nutr J. 2014 Jan 10;13:4.

Meer:
Walnoot remt borstkankercel (14-5-2013)
Walnoot beschermt tegen kaas (10-10-2006)


Eet een handje noten per dag, en je leeft bijna twee jaar langer Vetten uit olijfolie en noten beschermen en verjongen bloedvaten Dit gebeurt er als je elke dag twee handen walnoten eet

Eet een handje noten per dag, en je leeft bijna twee jaar langer
Dat ontdekte de Amerikaanse onderzoeker Larry Tucker in een epidemiologische studie waaraan 5582 volwassenen meewerkten.

Vetten uit olijfolie en noten beschermen en verjongen bloedvaten
Als je jezelf wilt beschermen tegen hart- en vaatziekten, haal je vetten dan vooral uit olijfolie, noten en avocado's.

Dit gebeurt er als je elke dag twee handen walnoten eet
Als je elke dag twee handjes gepelde walnoten eet, worden je bloedvaten soepeler en neemt de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL in je bloed een beetje af.