Opgeladen: 9-5-2018
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Olijfolie, Noten
Translation: Fats from olive oil and nuts protect and rejuvenate blood vessels (10-5-2018)

Vetten uit olijfolie en noten beschermen en verjongen bloedvaten

Als je jezelf wilt beschermen tegen hart- en vaatziekten, haal je vetten dan vooral uit olijfolie, noten en avocado's. Zo'n voedingspatroon beschermt je vaatwanden en stimuleert tegelijkertijd de verjonging van de vaatwandweefsels. Dat blijkt uit een humane studie die Engelse voedingswetenschappers binnenkort publiceren in de American Journal of Clinical Nutrition.

Studie
De onderzoekers verdeelden 190 proefpersonen van 21-60 jaar, die allemaal een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hadden, in 3 groepen. Gedurende 16 weken kregen alle groepen een dieet dat voor 35 energieprocent bestond uit vet.

De ene groep kreeg een dieet waarbij het gros van de vetten verzadigd was [SFA]. Het dieet bestond voor 17 energieprocent uit verzadigd vet, voor 11 energieprocent uit enkelvoudig onverzadigd vet en voor 4 procent uit meervoudig onverzadigd vet.

Een tweede groep kreeg een dieet waarbij het gros van de vetten enkelvoudig onverzadigd was [MUFA]. Het dieet bestond voor 9 energieprocent uit verzadigd vet, voor 19 energieprocent uit enkelvoudig onverzadigd vet en voor 4 procent uit meervoudig onverzadigd vet.

De derde groep kreeg tenslotte een dieet met opmerkelijk veel n-6 meervoudig onverzadigde vetzuren [PUFA]. Het dieet bestond voor 9 energieprocent uit verzadigd vet, voor 13 energieprocent uit enkelvoudig onverzadigd vet en voor 10 procent uit meervoudig onverzadigd vet.

Voor en na de 16 weken bepaalden de onderzoekers in het bloed van de proefpersonen de concentratie van een aantal nieuwe biomerkers voor cardiovasculaire gezondheid. Eentje daarvan waren de endothelial progenitor cells [EPC]. EPC's zijn stamcellen die de vaatwanden kunnen helpen vernieuwen, of kunnen zorgen voor de aanleg van nieuwe bloedvaten. Hoe meer EPC's er in je bloed zitten, hoe geringer je kans op hart- en vaatziekten.


Vetten uit olijfolie en noten beschermen en verjongen bloedvaten


Een andere biomerker was de concentratie endothelial microparticles [EMP]. Dat zijn blaasjes die vaatwandcellen vrijgeven aan de bloedbaan als ze het moeilijk hebben. Hoe meer EMP's er in je bloed zitten, hoe groter je kans op een hart- of ziekte. Bij een hoge bloeddruk stijgt de concentratie EMP's; door suppletie met visolie gaat hij naar beneden. [Am J Clin Nutr 2014;100:123-43.]

Resultaten
Het dieet met veel PUFA's - volgens reguliere voedingswetenschappers 'de' manier om hart- en bloedvaten gezond te houden - had geen positief statistisch significant effect op de concentratie endothelial progenitor cells, maar het dieet met veel enkelvoudig-onverzadigde vetzuren wel.


Vetten uit olijfolie en noten beschermen en verjongen bloedvaten


Vetten uit olijfolie en noten beschermen en verjongen bloedvaten


Zowel het dieet met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren als het dieet met veel meervoudig onverzadigde vetzuren verlaagden de concentratie endothelial microparticles.

Conclusie
Het onderzoek naar endothelial progenitor cells en endothelial microparticles staat nog in z'n kinderschoenen, dus je moet een slag om de arm houden bij de interpretatie van deze gegevens. Maar het lijkt erop dat een dieet waarbij de vetten vooral uit olijfolie, noten en avocado's komen [bronnen van enkelvoudig onverzadigde vetzuren] aan de ene kant de cellen in de vaatwanden vrijwaart van stress, en aan de andere kant de verjonging van de vaatwanden stimuleert.

Een dieet waarbij de vetten vooral komen uit bijvoorbeeld zonnebloemolie, maisolie en koolzaadolie [bronnen van meervoudig-onverzadigde vetzuren] houdt wel de vaatwandcelstress laag, maar heeft geen verjongende werking op de vaatwanden.

En een dieet waarbij de vetten vooral komen uit vlees, zuivel, palmolie en kokosolie [bronnen van verzadigde vetzuren]?

Tsja...

Bron:
Am J Clin Nutr 2018;107:1-7.

Meer:
Optimale cardiovasculaire gezondheid vereist zowel omega-3-vetzuren uit planten als uit vis 30-1-2018)
Het is toch echt zo: onverzadigd vet is gezonder dan verzadigd vet (11-1-2017)
Ook visolie uit algen beschermt hart en bloedvaten (13-11-2016)


Oleic acid, het belangrijkste vetzuur in olijfolie en noten, verlengt misschien de levensduur
Het vetzuur oleic acid, rijkelijk aanwezig in olijfolie, noten en avocado, heeft een levensverlengende werking. In ieder geval in wormpjes, en misschien ook in mensen.

Leef langer met enkelvoudig onverzadigde vetzuren
Als je je verblijf in het ondermaanse zo lang mogelijk wilt maken, dan doe je er misschien goed aan om je vetten zoveel mogelijk te halen uit olijfolie, avocado en noten. Die producten zijn de beste bronnen van enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Olijfolie helpt krachtsporters aan een hoge testosteronspiegel
Voor krachtsporters is testosteron nog steeds het hormoon dat als geen andere hormoon bepaalt hoe succesvol ze zijn.