Wielrenners fietsen harder op paracetamol
Het pijnstillende paracetamol - in het Engels: acetaminophen - dat je in elke supermarkt en drogist kunt kopen heeft een prestatiebevorderende werking. Sportwetenschappers van de University of Exeter in Engeland gaven getrainde wielrenners 1.5 gram paracetamol en zagen dat die 30 seconden minder nodig hadden voor een tijdrit van 16.1 kilometer.
Paracetamol
Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. De stof is al in gebruik sinds de late negentiende eeuw. Desondanks weten onderzoekers niet hoe paracetamol werkt. Een theorie is dat paracetamol cyclo-oxygenases remt. Dat zijn de enzymen die actief worden bij de onstekingsreacties die pijn veroorzaken. Een andere theorie is dat paracetamol de zenuwbanen saboteert die pijnsignalen doorgeven.
Studie
De Britten vroegen zich af in hoeverre succesvolle sporters pijn moeten kunnen overwinnen. Presteren is pijn lijden, theoretiseren ze, en het vermogen om pijn te weerstaan is een eigenschap die een sporter succesvol maakt.
Als die theorie klopt, dan moeten pijnstillers doortrainde wielrenners helpen aan betere tijden. Dus lieten de onderzoekers 11 competitive male cyclists, aged 26 yr, recruited from local cycling clubs twee keer een tijdrit van 10 mijl/16.1 kilometer afleggen: een keer met een placebo en een keer met anderhalve gram paracetamol achter de kiezen. De renners reden 45 minuten nadat ze hun pijnstillers of placebo hadden ingenomen.
Resultaten
En verhip. Met een placebo legden de renners de 16.1 kilometer af in 26 minuten en 45 seconden, met de paracetamol in 26 minuten en 15 seconden. Het verschil was statistisch significant.
De onderzoekers bepaalden tijdens de tijdrit de power output van de renners. Zeg maar: hoe hard de renners trapten. Ze zagen dat de renners consequent net iets harder trapten als ze een pijnstiller hadden geslikt.
De onderzoekers vroegen de renners tijdens de rit ook hoeveel pijn ze hadden of hoe moe ze waren. Ze zagen geen effect - en dat kwam kennelijk doordat renners die een pijnstiller hadden geslikt voortdurend iets harder trapten, en dus hun pijngrens weer opzochten.
Wij hebben onze problemen met deze studie, hoe interessant hij ook is. Paracetamol heeft een bittere smaak, die nauwelijks is te maskeren. Als je anderhalve gram paracetamol hebt geslikt, dan merk je dat. De renners wisten waarschijnlijk heus wel of ze een placebo hadden genomen of een pijnstiller. Kan die 30 seconden tijdwinst niet gedeeltelijk zijn veroorzaakt door een placebo-effect?
Caveat
Mocht je gaan experimenteren met paracetamol, bedenk dan dat bij jonge mensen pijnstillers als paracetamol en ibuprofen de spiergroei na training afremmen. [J Clin Endocrinol Metab. 2001 Oct;86(10):5067-70.]
Bron:
J Appl Physiol. 2010 Jan;108(1):98-104.
Meer:
Citrulline maakt wielrenners anderhalve procent sneller (1-3-2016)
Leg-pressen voordat je gaat fietsen: 6 procent sneller op de 20 kilometer (20-10-2014)
NO-booster Niteworks laat oudere wielrenners sneller fietsen (9-4-2010)
|