Opgepoetst: 9-7-2022
Opgeladen: 10-4-2013
Opgeborgen in: Psychologie, Levensverlenging & psychologie
Translation: Your word use reveals the age you are likely to reach (11-5-2013)

Je woordgebruik verklapt hoe oud je wordt

In de jaren zestig verscheen de boekenserie A History of Psychology in Autobiography, waarin tientallen invloedrijke psychologen een korte autobiografie schreven. Twee Amerikaanse psychologen uit deze tijd ontdekten dat ze aan het woordgebruik van hun collega's konden zien hoe lang ze zouden leven. Hoe vaker de psychologen woorden met een positieve emotionele lading gebruikten, hoe ouder ze werden.


Je woordgebruik verklapt hoe oud je wordt


Taalgebruik en levensduur
Het type onderzoek dat Sarah Pressman en Sheldon Cohen, verbonden aan respectievelijk de University of Kansas en Carnegie Mellon University, in 2012 publiceerden in Health Psychology, is niet nieuw.

In 2001 publiceerden psychologen van de University of Kentucky een analyse van 180 levensbeschrijvingen van katholieke nonnen, decennia geleden op het papier gezet toen de nonnen 22 jaar oud waren. [J Pers Soc Psychol. 2001 May;80(5):804-13.] Toen de onderzoekers achterhaalden hoe oud de nonnen waren geworden, bleek dat de nonnen die meer woorden met een positieve emotionele lading hadden gebruikt minder haast hadden gehad om af te reizen naar de hogere regionen.

Studie
Pressman en Cohen besloten een soortgelijke analyse uit te voeren op 88 autobiografieën in A History of Psychology in Autobiography. Ze gebruikten wel een verfijndere indeling voor woorden met een emotionele lading dan hun voorgangers. De twee onderzoekers onderscheidden niet twee, maar vier soorten woorden met een emotionele lading.

De onderzoekers keken om te beginnen naar woorden met een high activated positive affect. Dat zijn woorden als vrolijk, actief, opgewonden, levenslustig en energiek. Daarnaast keken ze naar woorden met een unactivated positive affect, zoals rustig, kalm, en vredig.


Je woordgebruik verklapt hoe oud je wordt


Hetzelfde onderscheid tussen high activated en unactivated maakten de onderzoekers bij de woorden met een negatieve emotionele lading. Ze onderscheidden woorden met een high activated negative affect, zoals onrustig, angstig, bezorgd en panisch, en woorden met een unactivated negative affect, zoals verdrietig, eenzaam, troosteloos en hopeloos.


Je woordgebruik verklapt hoe oud je wordt


Je woordgebruik verklapt hoe oud je wordt


De onderzoekers telden de emotioneel beladen woorden in de autobiografieën, en bepaalden vervolgens welke leeftijd de schrijvers hadden bereikt. Toen konden ze de figuur hieronder samenstellen.


Je woordgebruik verklapt hoe oud je wordt


Resultaten
De psychologen die veel woorden met een high activated positive affect gebruikten leefden vijf jaar langer dan psychologen die dat niet deden. De figuur suggereert dat psychologen die veel woorden met een high activated negative affect korter leefden, maar dat verband was statistisch niet significant. Woorden met een unactivated emotionele lading hadden tenslotte geen invloed op de levensduur.

Toen de onderzoekers keken welk type woorden met een high activated positive affect het sterkste correleerde met een langere levensduur, sprongen de woorden die iets met humor van doen hebben eruit. Psychologen met veel humorwoorden in hun autobiografie leefden zes jaar langer dan psychologen met weinig humorwoorden.

De minst krachtige woorden met een high activated positive affect waren self-assurance words. Het gebruik daarvan verlengde de levensduur met slechts drie jaar.

Verklaring
Een mogelijke verklaring die de onderzoekers naar voren schuiven is dat "there are physiological changes that occur in conjunction with arousing positive emotional experiences (improved vagal tone, increased endogenous opioids) that contribute to better health."

"These changes may improve health through their influences on immune and cardiovascular function and may also aid in buffering physiological stress responses."

Bron:
Health Psychol. 2012 May;31(3):297-305.

Meer:
Positief beeld van leven na pensionering verlengt levensduur (23-3-2013)
Afwezigheid van angst voor veroudering verlengt levensduur (20-3-2013)
Vitamine S verlengt levensduur (14-5-2012)


Het geheim van een gezonde oude dag? Boosheid de baas blijven Autonome mensen leven langer Optimisme verlengt levensduur met 15 procent

Het geheim van een gezonde oude dag? Boosheid de baas blijven
Ouder worden is inherent aan het verliezen van mensen waarvan je houdt en het opgeven van dingen die belangrijk voor je zijn.

Autonome mensen leven langer
Als je leven een auto is, zit jij dan zelf achter het stuur? Als je op die vraag naar waarheid met een welgemeend 'ja' kunt antwoorden, dan is de kans groot dat je nog een lang leven voor je hebt.

Optimisme verlengt levensduur met 15 procent
Epidemiologen weten al jaren dat optimisten langer leven dan zwartkijkers. Maar dat betekent nog niet dat optimisme 'gezond' is.