19.01.2015

Hamstrings trainen gaat beter met leg-curl dan met deadlift

Trainen met vrije gewichten is meestal beter dan trainen met machines, maar je hebt altijd uitzonderingen. Als je je hamstrings wilt ontwikkelen heb je bijvoorbeeld meer aan de leg-curl op een machine dan aan de stiff-legged deadlift met een halterstang. Dat blijkt uit een studie die de Amerikaanse bewegingswetenschapper Brad Schoenfeld deze maand publiceerde in de Journal of Strength and Conditioning.

Studie
Schoenfeld liet 10 mannelijke studenten, die al geruime tijd trainden met gewichten, de stiff-legged deadlift en de leg-curl uitvoeren terwijl hij dankzij electroden, die hij had vastgeplakt op hun benen, de electrische activiteit in hun hamstrings kon meten. Hoe hoger die is, des te harder moet een spier werken en des te meer groeiprikkels krijgt hij.

De onderzoeker maakte een onderscheid tussen de lower en de upper hamstrings, en de medial en de lateral hamstrings.


Hamstrings trainen gaat beter met leg-curl dan met deadliftDe lower hamstrings zitten boven het kniegewricht, de upper hamstrings onder het kniegewricht. De medial hamstrings zitten aan de binnenkant van je been, lateral hamstrings aan de buitenkant.

Resultaten
De leg-curl [LLC] zorgde voor meer electrische activiteit in de lower hamstrings dan de stiff-legged deadlift [SLD]. De leg-curl mobiliseerde zowel in de medial lower hamstrings als in de lateral lower hamstrings meer spiervezels dan de stiff-legged deadlift.


Hamstrings trainen gaat beter met leg-curl dan met deadlift


Hamstrings trainen gaat beter met leg-curl dan met deadliftVoor de upper hamstrings maakte het niet of de proefpersonen ze trainden met de stiff-legged deadlift of met de leg-curl.

De leg-curl [LLC] zorgde voor meer electrische activiteit in de lower hamstrings dan de stiff-legged deadlift [SLD]. De leg-curl mobiliseerde zowel in de medial lower hamstrings als in de lateral lower hamstrings meer spiervezels dan de stiff-legged deadlift.Slot
Een paar maanden geleden schreven we over een vergelijkbaar onderzoek - met een tegenovergestelde conclusie. In die studie maakten de proefpersonen tijdens de metingen geen sets to failure, in deze studie wel.

Bron:
J Strength Cond Res. 2015 Jan;29(1):159-64.

Meer:
Abductions met elastische band beter dan abductions op machine (1-2-2014)
De drie beste gewichtloze oefeningen voor je gluten (26-9-2010)