Opgepoetst: 13-3-2020
Opgeladen: 6-4-2011
Opgeborgen in: Afslanken, Ontbijten
Translation: Weight loss tip: breakfast modestly (22-4-2011)

Afslanktip: ontbijt met mate

Afslanktip: ontbijt met mate
'Het ontbijt' is in voedingsland net zoiets als 'de vrije markt' in de politiek. Het is heilig verklaard. Hoe meer van je dagelijkse kilocalorieën je 's morgens binnenkrijgt, hoe slanker ben je, beweren sommige voedingsexperts in alle ernst. Klopt niet, vinden onderzoekers van de Technical University of Munich. Uit hun onderzoek blijkt juist dat je beter licht kunt ontbijten als je wilt afslanken.

Studie
De onderzoekers volgden 280 obese mensen en 100 mensen met een gezond gewicht respectievelijk 10 en 14 dagen achtereen. In die periode registreerden ze hoeveel kilocalorieën hun onderzoeksobjecten binnenkregen - en wanneer. Daarna keken de onderzoekers of er een verband was tussen ontbijtgewoonten en de totale inname van kilocalorieën.

Resultaten

De onderzoekers hadden gehoopt dat als de proefpersonen meer aten bij het ontbijt, ze gedurende de rest van de dag minder zouden eten. Maar dat was niet zo. De inname van kilocalorieën bij het ontbijt had geen invloed op de inname van kilocalorieën bij de andere maaltijden.

De inname van kilocalorieën bij het ontbijt wordt dus niet later op de dag gecompenseerd. De figuren hieronder hebben betrekking op de proefpersonen met een gezond gewicht.


Afslanktip: ontbijt met mate


Afslanktip: ontbijt met mate


De figuren hierboven hebben betrekking op de obese mensen. Voor hen geldt hetzelfde als voor de individuen met een gezond gewicht: hoe zwaarder ze ontbeten, hoe meer kilocalorieën aten ze gedurende de hele dag.

Conclusie
Ontbijt als een vorst, lunch als een heer en dineer als een bedelaar, zeggen sommige voedingskundigen nog steeds tegen mensen die willen afvallen. De onderzoekers denken dat die wijsheid niet klopt.

"Higher energy intake at breakfast is highly associated with greater whole day energy intake in normal weight and obese subjects", concluderen de onderzoekers.

"Therefore low energy intake at breakfast can be helpful to lower daily intake and improve the energy balance during treatment of obesity. Whether or not this approach really favours weight loss has to be examined in further interventional studies."

Bron:
Nutr J. 2011 Jan 17;10:5.

Meer:
Overslaan ontbijt maakt je niet dikker (maar misschien wel slanker) (22-3-2018)
Ontbijt overslaan - een afslanktruc die werkt (25-2-2017)
Sneller afslanken dan je voor mogelijk houdt: 's ochtends niet ontbijten, wel een uurtje joggen (22-2-2017)


Ontbijt je niet? Niets aan veranderen... Hart en bloedvaten krachtsporter lijden niet onder paar eieren bij het ontbijt Teveel nadruk op ontbijt als je afvalt kost spiermassa

Ontbijt je niet? Niets aan veranderen...
Als je niet ontbijt en liever niet dikker wil worden, luister dan maar niet naar die voedingswetenschappers en voorlichters, die je willen wijsmaken dat ontbijten zo gezond is.

Hart en bloedvaten krachtsporter lijden niet onder paar eieren bij het ontbijt
Dat schrijven onderzoekers van San Diego State University in de Journal of the American College of Nutrition.

Teveel nadruk op ontbijt als je afvalt kost spiermassa
Volgens een kleine studie uit 1997 zijn sporters niet verstandig bezig als ze tijdens een afslankdieet teveel de nadruk op het ontbijt leggen