Opgeladen: 25-2-2017
Opgeborgen in: Afslanken, Ontbijten
Translation: Skip breakfast - a slimming trick that works (3-5-2017)

Ontbijt overslaan - een afslanktruc die werkt

Ontbijt overslaan - een afslanktruc die werkt
Hoewel de meeste voedingswetenschappers nog steeds beweren dat dikke mensen moeten ontbijten, is volgens een Brits onderzoek het overslaan van het ontbijt wel degelijk een manier waarop afslankers hun overtollige vetmassa te lijf kunnen gaan. Uit de studie die onderzoekers van de universiteit van Bath publiceerden in de International Journal of Obesity blijkt dat je de kilocalorieën die je mist door niet te ontbijten niet later op de dag gaat inhalen.

Studie
De onderzoekers lieten 24 obese individuen een keer ontbijten en daarna lunchen, en bepaalden daarbij hoeveel kilocalorieën de proefpersonen consumeerden. Bij een andere gelegenheid lieten de onderzoekers de proefpersonen hun ontbijt overslaan, maar gaven ze wel een lunch. De proefpersonen mochten eten hoeveel ze wilden.

Resultaten
Na het missen van het ontbijt aten de proefpersonen bij de lunch niet meer dan als ze hadden ontbeten.


Ontbijt overslaan - een afslanktruc die werkt


Ontbijt overslaan - een afslanktruc die werkt


De onderzoekers hebben niet gemeten hoeveel de proefpersonen na de lunch aten, maar ze vermoeden dat ook bij het avondeten het missen van het ontbijt niet leidde tot een hoge calorie-inname. De onderzoekers hadden wel tot enkele uren na de lunch de hongergevoelens van de proefpersonen gemeten - en gezien dat het missen van een ontbijt die hongergevoelens na de lunch niet versterkte.

Conclusie
"The present study demonstrates extended morning fasting does not result in compensatory intake at an ad libitum lunch meal in obese individuals", concluderen de onderzoekers.

"These results indicate that obese individuals do not compensate for morning fasting by consuming more food at the next meal but that hormonal and metabolic responses to lunch are impacted by morning feeding."

Bron:
Int J Obes (Lond). 2016 Feb;40(2):305-11.

Meer:
Sneller afslanken dan je voor mogelijk houdt: 's ochtends niet ontbijten, wel een uurtje joggen (22-2-2017)
Ontbijt je niet? Niets aan veranderen... (7-1-2017)
Afslanktip: ontbijt met mate (6-4-2011)Teveel nadruk op ontbijt als je afvalt kost spiermassa
Volgens een kleine studie uit 1997 zijn sporters niet verstandig bezig als ze tijdens een afslankdieet teveel de nadruk op het ontbijt leggen.

Afvallen gaat beter met eitjesontbijt
Beter dan met een ontbijt met bagels, in ieder geval.

Duursporter maakt snellere tijden na low GI-ontbijt
Je moeder vertelde je altijd dat je 's morgens gewoon volkorenbrood moet eten, maar sinds je de sport hebt ontdekt ben je overgestapt op pasta en witte rijst: retevol koolhydraten, met een minimum aan voedingsvezels...