Opgepoetst: 24-12-2021
Opgeladen: 7-8-2014
Opgeborgen in: Afslanksupplementen
Translation: Lose weight with chlorophyll (14-8-2014)

Afslanken met chlorophyl

In groene groenten als spinazie, boerenkool en andijvie, en ook in super foods als spirulina, chlorella en wheat grass, zit chlorophyl. Neem je daarvan enkele dag een paar gram, dan wordt afslanken een stuk makkelijker. Dat blijkt uit een humane studie die onderzoekers van de universiteit van Lund hebben gepubliceerd in Appetite. De Zweden gaven 53 zware vrouwen van 40-65 jaar elke dag 5 gram chlorophylhoudende thylakoïden uit spinazie, en zagen dat daardoor hun trek in snoep en chips fors verminderde.


Afvallen met chlorophyl


Chlorophyl, thylakoïden en chloroplasten
Chlorophyl [structuurformule hieronder] is een groep verbindingen die planten groen maakt, en waarmee planten zonlicht vastleggen in energie. In de cellen van planten, maar ook in cyanobacteriën als spirulina, vind je chlorophyl in chloroplasten. In zo'n chloroplast zit het chlorophyl netjes opgeborgen in een thylakoid.

We krijgen dagelijks chlorophyl binnen via onze voeding. In een ons verse boerenkool zit ongeveer 250-300 milligram chlorophyl.

De Zweden experimenteren al enkele jaren met thylakoidsuppletie, en vermoeden dat chlorophyl de opname van vet door de darmen afremt. Daardoor dringen vetten uit voeding dieper door in de darmen, en stimuleren zo de afgifte van verzadigingshormonen als CCK en GLP-1. [Appetite. 2013 Sep;68:118-23.]


Chlorophyll
Plantencel Chloroplast

Plantencel

Chloroplast


Studie
In hun studie vroegen de Zweden hun proefpersonen om elke dag minstens 30 minuten te bewegen, groenten te eten bij hun maaltijden en tussendoortjes te beperken. De helft van de proefpersonen kreeg 5 minuten voor het ontbijt een supplement met 5 gram thylakoïden.

Appethyl
De thylakoïden waren geproduceerd door het Zweedse Greenleaf Medical. [gl-medical.com] Greenleafs applicatie met spinaziethylakoïden heet Appethyl [logo hiernaast]. Appethyl bestaat voor 60 procent uit chlorophyl.

Resultaten
In de 12 weken dat de proef duurde verloren de proefpersonen die thylakoïden kregen meer lichaamsvet dan de proefpersonen in de controlegroep.


Afvallen met chlorophyl


De suppletie verminderde de trek in snoepgoed en chips, ontdekten de onderzoekers.


Afvallen met chlorophyl


Zoals verwacht verhoogden thylakoïden de concentratie van het eetlustremmende hormoon GLP-1. Bovendien verlaagden ze het LDL, waarschijnlijk doordat thylakoïden het lichaam stimuleren meer gal aan te maken. Via gal raakt het lichaam cholesterol kwijt.


Afvallen met chlorophyl Afvallen met chlorophyl


Conclusie
"We demonstrate that consumption of chlorophyll containing parts of green plants, in overweight patients results in significant weight reduction, and reduction in blood cholesterol together with a decreased urge for palatable food", concluderen de Zweden.

"The mechanism suggests an increased meal-related GLP-1 release that sustained during the intervention period. Green-plant membranes may thus be a new agent for control of appetite and body weight."

Bron:
Appetite. 2014 Jun 30;81C:295-304.

Meer:
Deze metabolieten van chlorofiel in paprika stimuleren de verbranding van vet (27-7-2019)
Afslanken met chlorella (26-11-2009)


Laag-glycemisch ontbijt remt eetlust later op de dag Grape Seed Extract houdt grote eter op gewicht Door kauwgum eet je 36 kilocalorieen minder

Laag-glycemisch ontbijt remt eetlust later op de dag - een heel klein beetje
Geef je kinderen een ontbijt met een lage glycemische index, dan eten ze later op de dag spontaan 61 kilocalorieën minder.

Grape Seed Extract houdt grote eter op gewicht
Nederlandse onderzoekers publiceerden deze humane studie in de European Journal of Clinical Nutrition.

Door kauwgum eet je 36 kilocalorieën minder
Als je wilt afslanken, dan is dit een truc waaraan je misschien iets hebt.