Opgeladen: 13-3-2019
Opgeborgen in: Kanker overleven, Borstkanker, Antioestrogenen
Translation: AGEs | The estrogenic effect of unhealthy foods (14-3-2019)

AGE's | De oestrogene werking van ongezond eten

Er is volgens Amerikaanse bewegingswetenschappers, verbonden aan de Medical University of South Carolina, een verband tussen aan de ene kant het eten van rommel als friet, frikadellen en snoep, en aan de andere kant de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol. Dat is interessant voor vrouwen die een estradiolgevoelige vorm van borstkanker willen overleven - en voor iedereen die, om wat voor reden dan ook, het effect van estradiol in zijn of haar lichaam wil reduceren. We gaan het hebben over AGE's.

AGE's
AGE's, of voluit advanced glycation end products, zijn verbindingen die ontstaan als levensmiddelen intensief worden bewerkt. Ze ontstaan ook in het lichaam als er langdurig veel glucose in het bloed zit.

Als AGE's zich ophopen in weefsels, dan is dat foute boel. Ze hinderen de enzymen en cellen die weefsels verjongen, en versnellen zo de veroudering. Meer over AGE's en gezondheid lees je hier.

AGE's bij borstkanker
Omdat ze wilden of er AGE's een rol spelen bij borstkanker, analyseerden de onderzoekers monsters die afkomstig waren van vrouwen met borstkanker. Zo ontdekten ze dat er meer AGE's in het bloed zaten bij vrouwen met meer ontwikkelde en dus ook gevaarlijker tumoren dan bij vrouwen met minder ontwikkelde, en dus ook minder gevaarlijke tumoren [linksonder].


AGE's | De oestrogene werking van ongezond eten


De onderzoekers vonden ook meer AGE's bij vrouwen met een estradiolgevoelige vorm van borstkanker dan bij vrouwen die geen estradiolgevoelige vorm van borstkanker hadden [rechtsboven]. Dat doet vermoeden dat er een verband is tussen AGE's, borstkanker en estradiol.

AGE's en estradiol
De onderzoekers gingen vervolgens experimenteren met estradiolgevoelige borstkankercellen in reageerbuizen. Stelden ze die bloot aan AGE's, dan werd daardoor de estradiolreceptor geactiveerd [rechtsonder]. Estradiol schakelt in cellen signaalmoleculen als Akt en Erk aan, en AGE's deden dat ook. AGE's imiteren dus de werking van estradiol.


AGE's | De oestrogene werking van ongezond eten


AGE's en antioestrogenen
Met een medicijn als tamoxifen, dat voorkomt dat estradiol de estradiolreceptor activeert, proberen oncologen de groei van borstkanker af te remmen. Dat lukt minder goed naarmate er meer AGE's in het bloed circuleren, ontdekten de onderzoekers toen ze in reageerbuizen kankercellen blootstelden aan zowel tamoxifen als aan AGE's.


AGE's | De oestrogene werking van ongezond eten


AGE's en leefstijl
Da's natuurlijk allemaal erg interessant, zeker omdat de concentraties waarmee de onderzoekers in hun reageerbuizen experimenteerden gelijk waren aan de concentraties waarin je AGE's vindt in het lichaam. Maar kun je de concentratie AGE's in je lichaam verlagen?

De onderzoekers lieten een groep zwaarlijvige vrouwen, die waren behandeld voor borstkanker, gedurende 11 weken gezonder eten en meer bewegen. Hun aanpak - 30 minuten wandelen per dag, bla-bla-bla - was zo standaard als je maar kunt bedenken, dus we zullen je er niet mee vermoeien.

Maar, zoals de figuur hieronder je vertelt, hij werkte.


AGE's | De oestrogene werking van ongezond eten


Bron:
Breast Cancer Res Treat. 2019 Feb;173(3):559-71.

Meer:
Het anti-AGE-ing-effect van olijfolie (4-4-2018)
Door beteugeling van methylglyoxal verlengt bèta-alanine misschien de levensduur (25-12-2011)
Hoge glucosespiegel, oud hoofd | De rol van AGE's (22-12-2011)
Door AGE's zijn roken, snoepen en intensief bewerkte voedingsmiddelen slecht voor spieren (16-1-2011)


Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien Borstkanker overleefd? Half uur lichaamsbeweging per dag halveert sterftekans, zegt interventiestudie Groen in de buurt vermindert kans op borstkanker

Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien
Epidemiologen van de University of Western Australia publiceerden een interessant onderzoek in de International Journal of Cancer.

Borstkanker overleefd? Half uur lichaamsbeweging per dag halveert sterftekans, zegt interventiestudie
Het effect van een leefstijl met veel lichaamsbeweging op de overlevingskansen van vrouwen die borstkanker hebben overleefd is net zo groot als de epidemiologische studies deden vermoeden.

Groen in de buurt vermindert kans op borstkanker
Wonen in de buurt van agrarische gebieden verkleint volgens het onderzoek de kans op borstkanker niet, maar vergroot het juist.