Opgeladen: 22-9-2018
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Cardio- & duurtraining
Translation: House dust mite allergy? Running helps (23-9-2018)

Allergisch voor de huisstofmijt? Hardlopen helpt

Allergisch voor de huisstofmijt? Hardlopen helpt
Ben je allergisch voor de huisstofmijt? [Officieel heet het kreng Dermatophagoides pteronyssinus.] Ga dan hardlopen. Volgens een kleine humane studie uit Thailand gaat de allergie daardoor niet over, maar vermindert het hardlopen wel de hevigheid van je allergische reactie.

Studie
De onderzoekers, die tussen twee haakjes waren verbonden aan Chulalongkorn University in Bangkok, verdeelden 27 proefpersonen van 18-45 jaar met een allergie voor huisstofmijten in 3 groepen.

Eén groep, de controlegroep, deed gedurende 8 weken niets. De twee andere groepen gingen 3 keer per week een half uur hardlopen met een intensiteit van 65-70 procent van de maximale hartslag. Eén van deze experimentele groepen slikte daarbij elke dag een placebo [Ex], de andere nam elke dag 2 gram vitamine C [Ex+Vit.C].

Voor [Pre-test] en na de periode van 8 weken [Post-test] stelden de onderzoekers de proefpersonen bloot aan huisstofmijt, en bepaalden gedurende een uur in welke mate de proefpersonen last kregen van loopneus, jeuk, niezen of een verstopte neus, en gaven de proefpersonen vervolgens een score. Hoe hoger de score, hoe ernstiger de klachten.

Resultaten
In de groepen die hadden getraind [Ex en Ex+Vit.C] was de reactie op blootstelling aan huisstofmijt geringer dan in de controlegroep [Con]. Suppletie met vitamine C had geen effect.


Allergisch voor de huisstofmijt? Hardlopen helpt


Allergisch voor de huisstofmijt? Hardlopen helpt


Allergisch voor de huissofmijt? Hardlopen helptUit analyse van het bloed van de proefpersonen bleek dat de cardiotraining de stijging van de aanmaak van interleukine-4 na blootstelling afremde, en de aanmaak van interleukine-2 juist stimuleerde.

Interleukine-4 laat het immuunsysteem labeltjes vastplakken aan cellen die vervolgens door het immuunsysteem worden aangevallen. Bij allergie is de activiteit van interleukine-4 verhoogd. Interleukine-2 stimuleert het ontstaan van immuuncellen die het eigenlijke werk doen, en kankercellen en ziektekiemen opruimen.

Conclusie
"The present study demonstrate that both aerobic exercise training alone and aerobic exercise training combined with vitamin C have beneficial effects in allergic rhinitis patients by reducing rhinitis symptoms", vatten de onderzoekers samen. "The extensive benefits on immune function were to improve cytokine deviation by increase IL-2 and decrease IL-4."

"This study clearly confirms that aerobic exercise significantly improved clinical of allergic rhinitis and cytokine profiles. However, due to the limited power of our small sample size, we were unable to determine as to whether adding vitamin C supplementation to exercise would confer a greater benefit than exercise alone in improving the clinical response in allergic rhinitis patients. A larger randomized controlled trial is thus warranted."

Bron:
Asian Pac J Allergy Immunol. 2018 Aug 13. doi: 10.12932/AP-040417-0066. [Epub ahead of print].

Meer:
Astragalus membranaceus vermindert hooikoorts (8-8-2018)
Nu spirulina slikken, straks geen hooikoorts (27-2012)
Visoliekuur halveert (misschien) kans op hooikoorts (13-2-2010)


CLA verzacht hooikoorts

Verlicht MSM hooikoorts?

Creatine verergert astma

CLA verzacht hooikoorts
Mensen met een allergie voor berkenpollen lopen in de voorzomer minder vaak te snotteren als ze CLA gebruiken.

Verlicht MSM hooikoorts?
Onderzoekers van een Amerikaans alternatief gezondheidscentrum hebben een onderzoek gepubliceerd over de bestrijding van hooikoorts door het omstreden supplement MSM.

Creatine verergert astma
Als astmatisch bent, dan verergert creatine vermoedelijk je klachten. Tot die slotsom komen onderzoekers van de University of Sao Paulo door proeven met muizen.