Opgeladen: 4-4-2019
Opgepoetst: 27-1-2012
Opgeborgen in: Spirulina, Immuunsysteem
Translation: Take spirulina now, and avoid hay fever in the spring (24-2-2012)

Nu spirulina slikken, straks geen hooikoorts

Nu spirulina slikken, straks geen hooikoorts
Voor zo'n anderhalf miljoen Nederlanders is het straks weer feest. Als de lucht weer vol zit met pollen, is voor hen het hooikoortsseizoen begonnen. Voor veel van hen is al dat gesnotter niet nodig. In elke drogist ligt een spotgoedkoop supplement dat hooikoorts kan voorkomen. Het heet spirulina, en al in 2008 toonde Cemal Cingi van Eskisehir Osmangazi University in Turkije aan dat het werkt tegen hooikoorts.

Spirulina & allergie
In de jaren negentig ontdekten onderzoekers van Wonkwang University dat allergische ratten minder heftig reageerden op stoffen waarvoor ze allergisch waren als ze spirulina toegediend kregen. [Biochem Pharmacol. 1998 Apr 1;55(7):1071-6.]

Chinese onderzoekers ontdekten in 2005 dat spirulina allergische reacties op ei-eiwit - een knaagdiervariant van de humane hooikoorts - in ratten kon voorkomen en verzachten. [Zhong Nan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2005 Feb;30(1):96-8.]

In hetzelfde jaar vonden Amerikaanse onderzoekers aanwijzingen dat spirulina ook in mensen misschien werkzaam is tegen hooikoorts. Gaven de Amerikanen hooikoortspatiënten elke dag 2 gr spirulina, dan maakten hun immuuncellen in reageerbuizen 34 procent minder interleukine-4 aan dan normaal. Dat wijst op een afzwakking van allergische reacties. [J Med Food. 2005 Spring;8(1):27-30.]

Studie
De Turkse onderzoekers kozen voor een directere aanpak. Ze deden een proef met 129 hooikoortspatiënten van 19-49 jaar. De ene helft van de proefpersonen slikte zes maanden achtereen elke dag 2 gr spirulina [SIP]. De onderzoekers gebruikten zelfgemaakte supplementen die bestonden uit gedroogde Spirulina platensis.

De andere helft slikte een placebo zonder actieve stoffen.

De proefpersonen hielden een hooikoortsdagboek bij waarin ze opschreven hoeveel last ze hadden van verschijnselen als nasale slijmproductie [Nasal discharge], jeuk [Nasal itching] en niezen [Sneezing]. Dat deden ze met cijfers. 0 = not noticeable; 1 = mild symptoms, noticeable but not bothersome; 2 = moderate symptoms, noticeable and disturbing some of the time; 3 = severe symptoms, very disturbing some of the time and/or disturbing most of the time.

Resultaten
De spirulinakuur werkte. De verschillen tussen de curven van de spirulina- en de placebogroep hieronder zijn statistisch significant.


Nu spirulina slikken, straks geen hooikoorts


Nu spirulina slikken, straks geen hooikoorts


Nu spirulina slikken, straks geen hooikoorts


Conclusie
"Spirulina is clinically effective on allergic rhinitis when compared with placebo", concluderen de onderzoekers. "Further studies should be performed in order to clarify the mechanism of this effect."

Bron:
Eur Arch Otorhinolaryngol. 2008 Oct;265(10):1219-23.

Meer:
Spirulina verbetert prestaties hardlopers (22-12-2009)
Spirulina geeft lopers meer uithoudingsvermogen (10-11-2008)
Spirulina jaagt anabolisme meer op dan caseïne (4-10-2008)


Pantethine temt allergie

Allergisch voor de huisstofmijt? Hardlopen helpt

Astragalus membranaceus vermindert hooikoorts

Pantethine temt allergie
En nou maar hopen dat vitamine B5 ook werkt in lagere doseringen dan die de onderzoekers aan hun labmuizen gaven.

Allergisch voor de huisstofmijt? Hardlopen helpt
Volgens een kleine humane studie uit Thailand gaat de allergie daardoor niet over, maar vermindert het hardlopen wel de hevigheid van je allergische reactie.

Astragalus membranaceus vermindert hooikoorts
Volgens Kroatische onderzoekers hebben hooikoortspatiƫnten die twee capsules Astragalus membranaceus per dag slikken al na enkele weken minder last van een loopneus, niezen en jeuk.