Opgeladen: 16-9-2018
Opgeborgen in: Anti-inflammatoir dieet
Translation: Anti-inflammatory diet allows smokers to live for years longer (17-9-2018)

Anti-inflammatoir dieet laat rokers jaren langer leven

Rokers met een anti-inflammatoir dieet leven enkele jaren langer dan rokers met een voedingspatroon dat ontstekingsreacties juist bevordert. Dat ontdekten Zweedse epidemiologen van het Karolinska Institutet. Maar hun publicatie, die binnenkort verschijnt in de Journal of Internal Medicine, maakt ook duidelijk dat stoppen met roken meer gewicht in de schaal legt dan een eventuele verbetering van het dieet.

Studie
De onderzoekers volgden 68273 Zweden gedurende 17 jaar. De studiedeelnemers waren 45-83 jaar toen de studie begon. De onderzoekers kenden de leefstijl van de deelnemers, inclusief hun voedingspatroon. Ze bepaalden aan de hand van 16 voedingsgroepen in hoeverre hun dieet inflammatoir of anti-inflammatoir was.

Vlees, chips en frisdrank verlaagden de anti-inflammatoire score van een dieet; voedingsmiddelen als fruit, groenten, thee, koffie, volwaardige graanproducten, noten en olijfolie verhoogden de anti-inflammatoire score juist.

Resultaten
Een anti-inflammatoir dieet verlengde de levensduur, en verminderde de kans op sterfte als gevolg van onder meer kanker en hart- en vaatziekten. Het effect was vooral sterk bij rokers. Rokers met een anti-inflammatore voedingspatroon leefden ongeveer 2 jaar langer dan rokers met een voedingspatroon dat ontstekingen juist in de hand werkt.

Uiteraard zijn rokers nog beter af als ze ook stoppen met roken. Ex-rokers met een anti-inflammatoir dieet leven in dit onderzoek 4.2 jaar langer dan rokers met een dieet dat ontstekingen bevordert.


Anti-inflammatoir dieet laat rokers langer leven


Anti-inflammatoir dieet laat rokers langer levenConclusie
"The results indicate that adherence to a diet with high anti-inflammatory potential may reduce all-cause, CVD and cancer mortality and increase survival, especially amongst current and former smokers", vatten de onderzoekers samen.

Bron:
J Intern Med. 2018 Sep 12. doi: 10.1111/joim.12823. [Epub ahead of print].

Meer:
Dieet met veel ontstekingsremmende factoren helpt hartaanval voorkomen (28-5-2017)
Dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsremmers vertraagt veroudering (8-7-2016)
Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen kanker (4-4-2016)


Door een anti-inflammatoire leefstijl reageer je beter op krachttraining

Fit en vitaal op hoge leeftijd dankzij anti-inflammatoire leefstijl

Dieet met veel bonen, gefermenteerde zuivel, fruit, koffie, noten en zeewier vertraagt veroudering

Door een anti-inflammatoire leefstijl reageer je beter op krachttraining
Een anti-inflammatoire leefstijl beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, en vertraagt veroudering, schreven we eerder. Dat is al heel mooi, maar het wordt misschien nog veel mooier.

Fit en vitaal op hoge leeftijd dankzij anti-inflammatoire leefstijl
Hoeveel ontstekingsfactoren er in je lichaam circuleren, heb je gedeeltelijk zelf in de hand. Goede voeding en een gezonde leefstijl kunnen ervoor zorgen dat de activiteit van die factoren vermindert - waardoor de kans op hart- en vaatziekten, kanker en sterfte vermindert.

Dieet met veel bonen, gefermenteerde zuivel, fruit, koffie, noten en zeewier vertraagt veroudering
Als je relatief veel bonen, gefermenteerde zuivel, fruit, koffie, noten en zeewier eet, leef je misschien langer dan als er relatief weinig van die voedingsmiddelen in je dieet zitten.