Opgeladen: 13-7-2023
Opgeborgen in: Bèta-2-agonisten, In de pijplijn
Translation: Arg-His-Trp | A tripeptide and a beta-2 agonist (14-7-2023)

Een bèta-2-agonist die (misschien) lichaamsvet laat verdwijnen en spiermassa helpt opbouwen | Tripeptide Arg-His-Trp

Onderzoekers uit India hebben een tripeptide ontdekt die mogelijk uiterst interessant is voor makers van supplementen voor bodybuilders. Volgens in vitro- en in silico-studies is arginyl-histidyl-tryptofaan net zo'n volwaardige bèta-2-agonist als clenbuterol.


Tripeptide Arg-His-Trp | Een beta-2-agonist die (misschien) lichaamsvet laat verdwijnen en spiermassa helpt opbouwen


Arg-His-Trp
In 2020 publiceerde de moleculaire wetenschapper Hritik Chandore, verbonden aan het Patil Biotechnology & Bioinformatics Institute in India, een studie in Protein and Peptide Letters waarin hij een tot nu onbekend effect beschreef van het tripeptide arginyl-histidyl-tryptofaan [kortweg: Arg-His-Trp] [chemische structuur hieronder].

Chandore ontdekte het peptide in cellen die hij kweekte in vitro. De cellen groeiden in fetal bovine serum. Dat is het bloed van ongeboren kalveren, dat wordt verzameld in slachterijen. Moleculaire wetenschappers gebruiken het om cellen te groeien. Het bevat veel groeifactoren. Of er ook minuscule bioactieve eiwitten als arginyl-histidyl-tryptofaan in fetal bovine serum zitten, was nog nooit onderzocht.

Het peptide was afkomstig van het kalverserum, ontdekte Chandore. Het kan kennelijk overleven in de bloedbaan.


Tripeptide Arg-His-Trp | Een beta-2-agonist die (misschien) lichaamsvet laat verdwijnen en spiermassa helpt opbouwen


Bèta-2-adrenoceptor
Chandore ontdekte ook dat Arg-His-Trp met de bèta-2-adrenoceptor interacteerde. Die receptor is bedoeld voor adrenaline, en wordt gebruikt door stoffen als clenbuterol en salmeterol. Je ziet hieronder hoe volgens de berekeningen van Chandore Arg-His-Trp zou moeten interacteren met de bèta-2-adrenoceptor.

De manier waarop Arg-His-Trp zich kans vastmaken aan deze receptor is behoorlijk robuust. Het biologische effect van Arg-His-Trp moet, alweer volgens de berekeningen van Chandore, vergelijkbaar zijn met dat van farmacologische bèta-2-agonisten.


Tripeptide Arg-His-Trp | Een beta-2-agonist die (misschien) lichaamsvet laat verdwijnen en spiermassa helpt opbouwen


Chandore vermoedt dat dit peptide dezelfde biologische effecten teweegbrengt als farmacologische bèta-2-agonisten, maar dan met minder bijwerkingen.

Even alles op een rijtje zetten
Wat hebben we hier? Een stof die bestaat uit drie aminozuren die aan elkaar vastzitten. Dat zou niet exorbitant duur hoeven te zijn en bedrijven zouden het zonder problemen moeten kunnen vermarkten.

Tripeptides worden in de regel prima opgenomen. Omdat Arg-His-Trp waarschijnlijk ook prima in de bloedbaan overleeft, zou de biobeschikbaarheid dus dik in orde moeten zijn. Toxische bijwerkingen als lever- en nierbeschadiging zijn onwaarschijnlijk.

Bèta-2-agonisten helpen astma te bestrijden en vergroten de opname van zuurstof. Ze hebben bovendien een prestatieverbeterende werking en zijn geschikt om de lichaamssamenstelling te verbeteren. Ze helpen de vetmassa te reduceren en tegelijkertijd de spiermassa vast te houden.

Argistropine - een handelsnaam voor Arg-His-Trp die wij spontaan bedenken - zou wel eens een verdraaid interessant sportsupplement kunnen zijn.

Bron:
Protein Pept Lett. 2021;28(10):1191-1202.

Meer:
Het clenbuterol-effect van vlaszaad (22-11-2011)
Fenol in cacao werkt als clenbuterol (25-11-2009)


Op dieet? Neem 2 tabletten met spirulina voor de maaltijd - en verlies nog meer vet Fortetropin, de myostatineremmer in MYO-X Waarom creatine, leucine of HMB een anabolenkuur misschien effectiever maken

Op dieet? Neem 2 tabletten met spirulina voor de maaltijd - en verlies nog meer vet
Volgens deze humane studie houdt spirulina de myostatinespiegel laag en de follistatinespiegel hoog.

Fortetropin, de myostatineremmer in MYO-X
Dit supplement bevat een extract uit eieren.

Waarom creatine, leucine of HMB een anabolenkuur misschien effectiever maken
Deze supplementen onderdrukken de aanmaak van myostatine in spiercellen.