Opgeladen: 24-4-2020
Opgeborgen in: Supplementen voor meer uithoudingsvermogen, Plantenextracten, Ashwagandha
Translation: Ashwagandha increases stamina, meta-study (25-4-2020)

Ashwagandha zorgt voor meer uithoudingsvermogen, concludeert metastudie

Voor duursporters en longevitanten [individuen die in een blakende gezondheid honderd jaar oud willen worden, en om die reden deze website lezen] is ashwagandha nog interessanter geworden dan het al was. Volgens een recente metastudie van onderzoekers van de University of Extremadura in Spanje vergroot de plant de VO2max. Dat is de belangrijkste determinant van het uithoudingsvermogen. En als je je VO2max verhoogt, verlaag je waarschijnlijk ook het tempo waarin je veroudert.

Ashwagandha
Ashwagandha zorgt voor meer uithoudingsvermogen, concludeert metastudie
Als je heel plat wilt zeggen, dan is ashwagandha de melkkoe van de ayurveda. Traditionele Indiase genezers gebruiken de plant al eeuwen als versterkend tonicum en antiverouderingsmiddel. Nu nu moderne studies hebben aangetoond dat ashwagandha krachtsporters aan meer kracht helpt, de testosteronspiegel verhoogt en de lichaamssamenstelling verbetert, vliegen de sportsupplementen met Withania somnifera de webwinkels uit.

Het is niet precies bekend wat nu precies de belangrijkste actieve stoffen in ashwagandha zijn. De meeste aandacht gaat uit naar de withanolides, maar het zou ook heel goed kunnen dat ashwagandhanolide en de withanamides een rol van betekenis spelen.


Ashwagandha zorgt voor meer uithoudingsvermogen, concludeert metastudie


Studie
De Spanjaarden traceerden in de medische literatuur 5 studies waarin onderzoekers proefpersonen ashwagandha hadden gegeven, en vervolgens het effect op de VO2max hadden gemeten. Ze veegden de uitkomst samen, en analyseerden ze opnieuw.

Resultaten
De uitkomst van de metastudie is duidelijk. Ashwagandha vergroot het uithoudingsvermogen op een niet mis te verstane manier.

De figuur hieronder is trouwens versimpeld. Klik erop voor een volledige versie.


Ashwagandha zorgt voor meer uithoudingsvermogen, concludeert metastudie


Opmerkelijk is trouwens dat de studie met de meest neutrale resultaten - Tripathi 2006 - ook de studie was met de laagste dosering: 330 milligram ashwagandha-extract per dag. Da's misschien toch echt te weinig om de VO2max omhoog te krikken.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Ashwagandha zorgt voor meer uithoudingsvermogen, concludeert metastudie


Conclusie
"Ashwagandha supplementation might improve the VO2max in athlete and non-athlete people", concluderen de Spanjaarden. "The analyzed studies used oral administration of Ashwagandha which varied between 2 and 12 weeks with intakes between 300 to 1000 mg/day."

"Due to the limited number of studies included in this systematic review and meta-analysis, further research is needed to confirm the effects and the recommended dose."

Bron:
Nutrients. 2020;12(4):E1119.

Meer:
Sneller sprinten (en een hogere VO2max) dankzij ashwagandha (4-4-2011)


Supplement met 100 milligram anthocyanine geeft sporters meer uithoudingsvermogen Humaan onderzoek: chlorella vergroot VO2max Ginkgo maakt beweging nog beter voor je hersenen (en verhoogt je VO2max)

Supplement met 100 milligram anthocyanine geeft sporters meer uithoudingsvermogen
De belangrijkste determinant van het uithoudingsvermogen is de hoeveelheid zuurstof die je lichaam per minuut kan opnemen - inderdaad, de VO2max. Geef je sporters elke dag 100 milligram anthocyanines, dan neemt hun VO2max statistisch significant toe.

Humaan onderzoek: chlorella vergroot VO2max
Ondertussen zijn er nu wel heel veel humane studies waaruit je kunt opmaken dat suppletie met chlorella verrektes interessant is voor sporters. In dit onderzoek vergroot het groene spul de opname van zuurstof.

Ginkgo maakt beweging nog beter voor je hersenen (en verhoogt je VO2max)
Dat rapporteren Poolse wetenschappers in Nutrients.