Opgeladen: 19-3-2022
Opgeborgen in: Bessen, Hart & bloedvaten
Translation: More berries, less cholesterol (20-3-2022)

Meer bessen, minder cholesterol

Een voedingspatroon met vlierbessen, aroniabessen, cranberries en blauwe bessen zou de cholesterolhuishouding wel eens kunnen verbeteren. Die boute uitspraak baseren we op een Chinese metastudie, waarin suppletie met anthocyanines de concentratie triglyceriden en LDL in het bloed vermindert, en die van HDL juist verhoogt.


Meer bessen, minder cholesterol


Anthocyanines
In groenten en fruit, maar vooral in bessen, zitten anthocyanines. Anthocyanines hebben volgens onderzoek een antioestrogene werking, maken vaatwanden soepeler en kunnen via een subtiel effect op de insulinewerking misschien de lichaamssamenstelling verbeteren.

Metastudie
In 2016 publiceerden onderzoekers van Zhengzhou University een metastudie in PLoS One, waarin ze de uitkomsten van 6 eerder gepubliceerde trials samenvoegden en opnieuw analyseerden.

In totaal hadden de onderzoekers de beschikking over de gegevens van 586 proefpersonen, die allemaal een ongezonde cholesterolhuishouding hadden. Gedurende de trials kregen de proefpersonen in de experimentele groepen gedurende 8-24 weken dagelijks 90-320 milligram anthocyanines in supplementvorm.

Resultaten
Suppletie verminderde de concentratie triglyceriden en LDL in het bloed van de proefpersonen, en verhoogde bovendien de HDL-spiegel.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Meer bessen, minder cholesterol


Amerikaanse analyses
Volgens een Amerikaanse studie uit 2006 [J Agric Food Chem. 2006 May 31;54(11):4069-75.] consumeert de doorsnee-Amerikaan dagelijks 12.5 milligram anthocyanines. Dat is beduidend lager dan de doses in de studies die de Chinezen gebruikten.

De gemiddelde Amerikaan eet echter niet zoveel bessen. Als je een blik werpt op de rechterkolom van de onderstaande tabel [klik erop voor een grotere versie], dan zie al snel dat het mogelijk is om via reguliere producten als vlierbessen, aroniabessen, kersen, blauwe bessen en zwarte frambozen fikse hoeveelheden anthocyanines binnen te krijgen.


Meer bessen, minder cholesterol


Bron:
PLoS One. 2016 Sep 2;11(9):e0162089.

Meer:
Kopje nitraatrijke bladgroenten per dag helpt hart- en vaatziekten voorkomen (22-8-2021)
Deze twee groentensoorten zijn (nog) beter voor je bloedvaten (15-4-2020)
Elke dag een stuk fruit beschermt tegen dodelijke hartaanval en beroerte (16-7-2018)


Dagelijkse portie aardbeien verbetert insuline- en cholesterolwaarden Groene thee verbetert cholesterolspiegel Eet elke dag 2 appels voor minder cholesterol

Dagelijkse portie aardbeien verbetert insuline- en cholesterolwaarden
Is je cholesterolspiegel te hoog en zou je insulinespiegel ook wel wat lager mogen zijn?

Groene thee verbetert cholesterolspiegel
Metastudie.

Eet elke dag 2 appels voor minder cholesterol
Je cholesterolspiegel is nog niet zo beroerd is dat je cardioloog gaat huilen, maar hij is ook niet echt gezond.