Opgeladen: 7-7-2020
Opgeborgen in: Thee, Hart & bloedvaten
Translation: Green tea improves cholesterol (8-7-2020)

Groene thee verbetert cholesterolspiegel

Groene thee verbetert cholesterolspiegel
Groene thee is razend gezond. Groene thee maakt afslanken een beetje makkelijker, vermindert de kans op kanker en lijkt ook veroudering te vertragen. Als uit een metastudie dan ook nog blijkt dat groene thee de cholesterolspiegel verbetert, dan zijn wij niet verbaasd.

Studie
Chinese cardiologen van Huazhong University of Science and Technology traceerden 31 trials, waaraan in totaal 3216 proefpersonen hadden meegewerkt. Ze veegden de uitkomsten van die studie bijeen, en analyseerden ze opnieuw.

Resultaten
De onderzoekers vonden geen effect van groene thee op de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL en de triglyceriden. Volgens hun metastudie had consumptie van groene thee echter wel een positief effect op de spiegel van het 'slechte cholesterol' LDL. Groene thee verlaagde de concentratie LDL met 4.55 punten.


Groene thee verbetert cholesterolspiegel


Groene thee verbetert cholesterolspiegel


Er was geen effect van de hoeveelheid groene thee op de LDL-spiegel.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat groene thee de opname van cholesterol door het lichaam vermindert en dat daardoor de LDL-spiegel zakt.

Conclusie
"The results of this study indicate that green tea supplementation has a beneficial effect on [...] LDL cholesterol levels in both normal weight subjects and overweight/obese subjects", schrijven de onderzoekers. "Additional large prospective cohort studies are needed to provide a more definitive conclusion on the association between routine consumption of green tea and lipid metabolism".

Bron:
Nutr J. 2020 May 20;19(1):48.

Meer:
Dit gebeurt er met je cholesterol als je elke dag twee glazen cranberrysap drinkt (18-9-2019)
Eet minder uur per dag, en je cholesterolspiegel verbetert (16-12-2019)
Als een verbetering van je dieet je cholesterol niet verlaagt, dan is er nog pantethine (19-5-2018)
Curcumine verbetert cholesterolspiegel (2-11-2017)


Deze twee groentensoorten zijn (nog) beter voor je bloedvaten Chia verlaagt de bloeddruk (maar dat is nog niet alles) Avocado's zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan je denkt

Deze twee groentensoorten zijn (nog) beter voor je bloedvaten
Groenten zijn natuurlijk gezond voor je bloedvaten, maar de ene groente is de andere niet. Als je jezelf wilt beschermen tegen vaatziekten, heb je meer aan koolsoorten dan aan, pak hem beet, tomaten.

Chia verlaagt de bloeddruk (maar dat is nog niet alles)
Een paar eetlepels chia per dag verlagen de bloeddruk. Tot die slotsom komen onderzoekers van de universiteit van Toronto in een humane studie. En daarnaast...

Avocado's zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan je denkt
Avocado's zijn een superieure bron van enkelvoudig-onverzadigde vetzuren. Een dieet met relatief veel van die vetzuren verlaagt het LDL-cholesterol en verhoogt het HDL-cholesterol.