Opgeladen: 18-9-2019
Opgeborgen in: Cranberry, Bessen, Hart & bloedvaten, Insulineversterkers
Translation: How drinking two glasses of cranberry juice per day improves your health (19-9-2019)

Dit gebeurt er met je gezondheid als je elke dag twee glazen cranberrysap drinkt

Dit gebeurt er als je elke dag twee glazen cranberrysap drinkt
Als dikke mensen elke dag 450 milliliter cranberrysap drinken neemt hun gevoeligheid voor insuline een beetje toe, en verbetert hun cholesterolspiegel. Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan Washington State University, komen tot die conclusie in een humaan onderzoek dat is verschenen in de European Journal of Nutrition.

Studie
De onderzoekers verdeelden 78 gezonde maar zwaarlijvige volwassen proefpersonen in 2 groepen. De proefpersonen waren 30-70 jaar en hadden een BMI van 27-35.

De ene groep dronk gedurende 8 weken elke dag een placebo, de andere dronk elke dag 450 milliliter caloriearm cranberrysap. De samenstelling van het sap zie je hier.

Het sap was gemaakt door het Amerikaanse OceanSpray, een organisatie van en voor cranberrytelers. [oceanspray.com] OceanSpray sponsorde de studie.

Cranberry
Volgens aan andere gesponsorde humane studie stimuleert cranberry het immuunsysteem een beetje, waardoor griepvirussen een beetje minder impact lijken te hebben. In weer een andere, eveneens gesponsorde humane studie, vermindert cranberry de kans op blaasontsteking.


Dit gebeurt er als je elke dag twee glazen cranberrysap drinkt


De bioactieve stoffen in cranberry zijn waarschijnlijk fenolen. In fundamenteel onderzoek, uitgevoerd op aaltjes, hebben die een levensverlengende werking.

Resultaten
In het bloed van de proefpersonen die cranberrysap dronken, circuleerde meer NO [NO] en minder van het bloedvatvernauwende hormoon endothelin 1 [ET-1] dan in het bloed van de placebogroep. Die verschillen waren echter niet significant.


Dit gebeurt er als je elke dag twee glazen cranberrysap drinkt


Na 8 weken maakten de proefpersonen in de experimentele groep een tikkie minder insuline aan dan de proefpersonen in de placebogroep. Dat verschil was statistisch significant.


Dit gebeurt er als je elke dag twee glazen cranberrysap drinkt


Dit gebeurt er als je elke dag twee glazen cranberrysap drinkt


Na 8 weken was de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL bij de proefpersonen in de experimentele groep een significante 8 procent hoger dan bij de proefpersonen in de placebogroep.

Conclusie
"In conclusion, consumption of a low calorie, high polyphenol cranberry beverage reduced risk of cardiovascular disease risk factors by improving redox status, vasodilation, glucose homeostasis, and HDL cholesterol in healthy overweight/obese adults", resumeren de onderzoekers.

Bron:
Eur J Nutr. 2019 Apr;58(3):1223-35.

Meer:
Dierstudie: cranberry is een anti-aging drug (7-3-2014)
Cranberrykuur van twee weken beschermt half jaar tegen infecties urinewegen (28-12-2013)
Cranberry brengt immuunsysteem in stelling tegen verkoudheid en griep (20-12-2013)


Minder glucose en insuline in je bloed door drie gram sumakpoeder per dag Schaaltje bosbessen beschermt tegen hartinfarct Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eet

Minder glucose en insuline in je bloed door drie gram sumakpoeder per dag
Zwaarlijvige mensen met diabetes type-2 worden gezonder als ze elke dag 3 gram sumakpoeder innemen. Nee, geen capsules met een extract, maar gewoon sumakpoeder uit de toko.

Schaaltje bosbessen beschermt tegen hartinfarct
Als je elke dag een schaaltje blauwe bessen eet, neemt je kans op een hart- of vaatziekte af met 15 procent.

Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eet
De omvang van je taille neemt enkele centimeters af, je cholesterolhuishouding verbetert en de concentratie antioxidanten in je bloed neemt toe.