Opgepoetst: 2-12-2018
Opgeladen: 11-4-2017
Opgeborgen in: Afslanken, Duurtraining, Deeltijdvasten
Translation: Exercising before breakfast trains your fat tissues to break themselves down (1-6-2017)

Bewegen in nuchtere toestand traint je vetweefsel om zichzelf af te breken

Als je vet wilt verliezen door meer te bewegen, beweeg dan zoveel mogelijk in nuchtere toestand. Op de korte termijn verbrand je daardoor al meer vet dan als je beweegt terwijl er veel voedingsstoffen in je bloedbaan circuleren, maar op de langere termijn wordt het afslankeffect nog sterker. Door te bewegen in nuchtere toestand train je waarschijnlijk je vetweefsel om zichzelf af te breken. Dat concluderen Britse onderzoekers van de universiteit van Bath in een kleine humane studie die is verschenen in de American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism.

Studie
De Britten lieten 10 gezonde maar zwaarlijvige mannen bij twee verschillende gelegenheden 's ochtends een uurtje joggen met een matige intensiteit. De mannen renden op 60 procent van hun VO2max.

De ene keer renden de mannen op de nuchtere maag [Fasted], de andere keer twee uur na een ontbijt van pak-hem-beet van 650 kilocalorieën [Fed].

Resultaten
Toen de mannen hardliepen zonder dat ze hadden gegeten verbrandden ze 20 gram minder koolhydraten en 7 gram meer vet dan als ze liepen nadat ze hadden ontbeten.


Bewegen in nuchtere toestand traint je vetweefsel om zichzelf af te brekenDat was weinig verrassend. Interessanter was wat er gebeurde in het vetweefsel van de mannen. Het hardlopen activeerde allerlei genen die de verbranding van vet stimuleren, maar dat gebeurde vooral na het hardlopen in de fasted state.

De tabel hieronder is vereenvoudigd. Klik er op, en de volledige figuur floepert tevoorschijn.


Bewegen in nuchtere toestand traint je vetweefsel om zichzelf af te brekenATGL adipose triglyceride lipase, een enzym dat vet in vetcellen splitst in vrije vetzuren en glycerol.
HSL hormone-sensitive lipase, een enzym dat vet in vetcellen splitst in vrije vetzuren en glycerol en reageert op hormonen als adrenaline.
FAT/CD36 fatty acid translocase/cluster of differentiation 36, een enzym dat lange vetzuren opslaat in vetcellen.
PDK4 pyruvate dehydrogenase lipoamide kinase isozyme 4, een enzym dat de verbranding van glucose afremt, waardoor cellen meer vet gaan verbranden.
MCP1 monocyte chemo-attractant protein 1, een enzym dat immuuncellen uitnodigt om oude vetcellen op te ruimen, zodat het vetweefsel er jonge voor in de plaats kan aanmaken.

Conclusie
"This study provides the first evidence that the feeding status alters the response of adipose tissue to acute exercise", concluderen de Britten. "Several genes involved in lipid metabolism, insulin signaling and glucose transport were differentially expressed in adipose tissue when exercise was performed in a fed versus fasted state with either lower or opposing responses after feeding."

"Given the nature and direction of these differences, we propose that feeding is likely to blunt long-term adaptations induced within adipose tissue in response to regular exercise."

Als je dus gaat sporten na een maaltijd krijgt je vetweefsel te maken met "competing challenges", verduidelijkt onderzoeksleider Dylan Thompson van de universiteit van Bath in een persbericht. [sciencedaily.com April 6, 2017]

"After eating, adipose tissue is busy responding to the meal, and a bout of exercise at this time will not stimulate the same [beneficial] changes in adipose tissue. This means that exercise in a fasted state might provoke more favorable changes in adipose tissue, and this could be beneficial for health in the long term."

Bron:
Am J Physiol Endocrinol Metab. 2017 Jul 1;313(1):E84-E93.

Meer:
Sneller afslanken dan je voor mogelijk houdt: 's ochtends niet ontbijten, wel een uurtje joggen (22-2-2017)
Razendnel afslanken zonder spierverlies door combinatie van deeltijdvasten en cardio (17-1-2014)
Trainen op lege maag maakt duursporters sneller sneller (1-7-2010)


Verlies je meer lichaamsvet door cardiotraining voordat je gaat ontbijten?

Groene thee vergroot vetverbranding door intervaltraining

L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectiever

Verlies je meer lichaamsvet door cardiotraining voordat je gaat ontbijten?
Volgens deze studie niet. Maar we vinden hem niet helemaal overtuigend.

Groene thee vergroot vetverbranding door intervaltraining
Als je gelooft in cardiotraining in nuchtere toestand als strategie om lichaamsvet te verliezen, dan staan er verdraaid interessante dingen in deze humane studie.

L-Carnitine maakt vasten makkelijker en effectiever
Suppletietip voor als je gaat experimenteren met cardiotraining in nuchtere toestand. Humaan onderzoek uit China.