Opgepoetst: 12-8-2021
Opgeladen: 20-9-2015
Opgeborgen in: Afslanken, Afslanksupplementen, Groene thee, Intervaltraining, Plantenextracten
Translation: Green tea boosts fat burning after interval training (30-2-2015)

Groene thee vergroot vetverbranding door intervaltraining

Als je gelooft in cardiotraining in nuchtere toestand als strategie om lichaamsvet te verliezen, dan staan er verdraaid interessante dingen in de humane studie die bewegingswetenschappers van Charles Darwin University in Australië publiceerden in Nutrients. Volgens dat onderzoek neemt de hoeveelheid vet die je tijdens en na een korte intervaltraining verbrandt significant toe, als je een uur voordat je gaat trainen een capsule met groene thee hebt geslikt.


Groene thee vergroot vetverbranding door intervaltraining


Groene thee, training en vetverbranding
In de ene studie versnelt suppletie met groene thee de vetverbranding door fysieke inspanning, in de andere doet groene thee dat niet of nauwelijks. [Med Sci Sports Exerc. 2013 May;45(5):883-91.] [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2014 Dec;24(6):656-64.] Dat komt waarschijnlijk omdat wetenschappers nog niet precies weten hoe ze groene thee moeten gebruiken.

Het is net als met carnitine. L-Carnitine versnelt in een heleboel studies de verbranding niet, en dus beschouwden veel wetenschappers carnitine als een afslanksupplement van niks. Inmiddels weten we echter dat L-carnitine uit supplementen alleen de cellen kan bereiken als er ook veel glucose en insuline in de bloedbaan aanwezig is.

Met groene thee is ook zoiets aan de hand. Het lijkt erop dat de actieve stoffen in groene thee nauwelijks worden opgenomen als je gelijkertijd ook macronutriënten - en dan vooral eiwitten - binnenkrijgt. Vooral dierlijke eiwitten, die relatief veel methionine bevatten, zouden de opname van de fenolen in groene thee wel eens kunnen dwarsbomen, zo gokken wij. Fenolen uit groene thee kun je het beste gebruiken in nuchtere toestand.


Groene thee vergroot vetverbranding door intervaltraining


Studie
De onderzoekers experimenteerden met 14 gezonde maar ongetrainde studentes. De studentes moesten bij 2 gelegenheden 's ochtends op de nuchtere maag een intervalcardiotraining afwerken. Die training hield in dat de studentes 20 minuten fietsten, en daarbij 60 cycli van elk 20 seconden afwerkten. Elke cyclus bestond uit een 'sprint' van 8 seconden, gevolgd door een periode van 12 seconden waarin de studentes rustig doorpeddelden en herstelden.

Tijdens de sprint fietsten de studentes op 60 procent van hun maximale power, tijdens de herstelperiode op 20 procent.

Een dag eerder hadden de studentes bij elke maaltijd een capsule ingenomen. De ene keer was dat een placebo, de andere keer een capsule met 250 milligram groene thee-extract. De capsules waren geproduceerd door het Amerikaanse GNC, en bevatten elk 187.5 milligram polyfenolen - en daarvan bestond weer 125 milligram uit EGCG. Bovendien zat er in elke capsule 20 milligram cafeïne.

Op de dag dat de proefpersonen moesten fietsen slikten ze ook nog een capsule, een uur voordat ze op de fiets klommen. De actieve stoffen in groene thee hebben ongeveer een uur en een kwartier nodig om de bloedbaan te bereiken.

Resultaten
Zowel tijdens als een uur na de training verbrandden de studentes meer vet als ze groene thee hadden geslikt, zie je hieronder.


Groene thee vergroot vetverbranding door intervaltraining


Hoe groene thee de oxidatie van vet versnelt vertelt de figuur hieronder. Het supplement verhoogt de concentratie adrenaline en nor-adrenaline.


Groene thee vergroot vetverbranding door intervaltraining


De studentes verbrandden ook een beetje meer kilocalorieën toen ze groene thee hadden gebruikt, maar het verschil met het calorieverbruik onder de placeboconditie was niet statistisch significant.

Bron:
Nutrients. 2015 Jul 13;7(7):5646-63.

Meer:
Matchathee vergroot vetverbranding tijdens inspanning, spaart koolhydraten (13-10-2018)
Bruine vetcellen spelen sleutelrol bij verhoogde vetverbranding door groene en witte thee (5-5-2017)
Meer bruin vet door twee koppen groene thee per dag (20-2-2017)
Tien kopjes groene thee per dag maken cardiosessies effectiever (22-3-2008)


Met welk soort thee kun je het beste afslanken? Supplement met cafeine en groene thee versnelt vetverlies door intervaltraining Ook zonder cafeine verhoogt groene thee de vetverbranding

Met welk soort thee kun je het beste afslanken?
Je hebt afslanksupplementen met zwarte thee, afslanksupplementen met groene thee en afslanksupplementen met Oolongthee. Welke werken nu het beste?

Supplement met cafeïne en groene thee versnelt vetverlies door intervaltraining
Ook korte en intensieve trainingen kunnen vetverlies stimuleren. Dat komt onder meer omdat na hoog-intensieve inspanningen het calorieverbruik van het lichaam is verhoogd. Het EPOC-effect, heet dat.

Ook zonder cafeïne vergroot groene thee de vetverbranding
Bovendien verbeteren cafeïnevrije groene thee-extracten duurprestaties.