Opgepoetst: 12-9-2021
Opgeladen: 10-7-2015
Opgeborgen in: Plantenextracten, Thee
Translation: Green tea healthier and more effective on empty stomach (21-7-2015)

Groene thee stukken gezonder en effectiever op de nuchtere maag

Als je groene thee drinkt of capsules met groene thee-extract slikt omdat je hoopt dat je daardoor gezonder, fitter of slanker wordt, doe dat dan op nuchtere maag. Dat advies geven Australische voedingswetenschappers in Nutrients. De Australiërs ontdekten dat het lichaam EGCG, de voornaamste bioactieve stof in groene thee, niet goed opneemt in combinatie met voedingsmiddelen.


Groene thee stukken gezonder en effectiever op de nuchtere maagStudie
De onderzoekers gaven 4 gezonde proefpersonen bij 3 verschillende gelegenheden 500 mg EGCG [structuurformule hiernaast]. Ze gebruikten Teavigo van DSM.

De ene keer slikten de proefpersonen hun EGCG in de vorm van capsules 's ochtends vroeg op de nuchtere maag [Capsule without breakfast].

Een andere keer slikten ze die capsules tijdens een ontbijt met cornflakes en volle melk [Capsule with breakfast].

Weer een andere keer verwerkten de onderzoekers de EGCG in een aardbeienshake met aardbeien, suiker en whey [Strawberry sorbet]. De proefpersonen kregen die als ontbijt.

Resultaten
Na inname van de EGCG bepaalden de onderzoekers gedurende 8 uur hoeveel EGCG er in het bloed van de proefpersonen zat. In die periode kregen de proefpersonen trouwens wel een lunch van de onderzoekers.

De Australiërs ontdekten dat de EGCG-spiegel in het bloed een factor drie tot vier hoger was als de proefpersonen de EGCG op de nuchtere maag hadden ingenomen dan onder de andere condities.


Groene thee stukken gezonder en effectiever op de nuchtere maag


Groene thee stukken gezonder en effectiever op de nuchtere maagVerklaring
EGCG
Als voedsel in de maag komt, maakt die zuur aan om het voedsel te verteren. Komt het voedsel in de dunne darm, dan compenseert de pancreas dat zuur met bicarbonaat. Op dat moment gaat volgens een studie uit 2001 veel EGCG verloren. [Food Chem. 2001, 73, 481-6.]

Conclusie
"In conclusion, the systemic absorption was significantly higher for EGCG taken in capsules without food after an overnight fast than it was when it was taken in capsules with a light breakfast or imbedded in a strawberry sorbet", vatten de onderzoekers samen. "Therefore, based on these findings, ingesting EGCG with water on an empty stomach is the most appropriate method for the oral delivery of EGCG in future clinical trials where EGCG is to be investigated as a potential bioactive nutraceutical in humans."

Bron:
Antioxidants 2015, 4, 373-93.

Meer:
Groene thee verbetert cholesterolspiegel (7-7-2020)
Metastudie verklapt hoe je kilo's kunt afslanken door groene thee (8-5-2020)
Langer leven? Drink drie koppen thee per week... (13-1-2020)


Opname aminozuren uit vlees neemt toe als je beter kauwt Quercetine, maar dan 20 keer beter opneembaar Waarom wortels en spinazie gekookt gezonder zijn dan rauw

Opname aminozuren uit vlees neemt toe als je beter kauwt
Dat schrijven onderzoekers van het Franse landbouwministerie in de American Journal of Clinical Nutrition.

Quercetine, maar dan 20 keer beter opneembaar
De biobeschikbaarheid van quercetine is jammer genoeg niet groot. In webshops liggen supplementen waarbij dat probleem is opgelost.

Waarom wortels en spinazie gekookt gezonder zijn dan rauw
Rauwe groenten zijn gezonder dan gekookte, zeggen sommige wijsneuzen nog steeds. De uitkomsten van epidemiologisch en klinisch onderzoek zijn niet in lijn met dat dogma.