08.02.2015

Capsule met 400 mg L-ornithine verbetert slaap

Als je elke avond, voordat je gaat slapen, een capsule met 400 mg L-ornithine slikt, dan verbetert geleidelijk de kwaliteit van je slaap. Je slaapt sneller in en slaapt vaster en meer, en je zit overdag beter in je vel. Dat schrijven onderzoekers van de Japanse Kirin Company in de Nutrition Journal.

Ornithine, slaap en stress
Capsule met 400 mg L-ornithine verbetert slaap

L-Ornithine
Onderzoekers van de Kirin Company publiceerden recent onderzoek naar de gecombineerde werking van ornithine [structuurformule hiernaast] en cafeïne. Een paar jaar eerder verscheen een Kirinstudie naar het effect van ornithine op de slaapkwaliteit tijdens een verblijf op de Zuidpool. Het bedrijf is op zoek naar toepassingen van ornithine.

Die zoektocht is onder meer ingegeven door dierstudies, waarin oraal toegediende L-ornithine in muizen tijdens stressvolle situaties een angstremmende werking heeft, doordat het in de hersenen actief is. [Nutr Neurosci. 2011 Nov;14(6):243-8.] Wat L-ornithine daar precies doet is niet bekend. Het remt de aanmaak van neurotransmitters als dopamine in ieder geval niet. [Neurosci Lett. 2012 Jan 11;506(2):287-91.] Wel remt suppletie met L-ornithine de aanmaak van het stresshormoon cortisol in zulke situaties.

Studie
De onderzoekers gaven twee dozijn gezonde proefpersonen van 30-60 jaar, die in het verleden hadden geklaagd over milde werkstress en lichte vermoeidheid, gedurende 8 weken elke dag een capsule met 500 mg L-ornithine HCl. Dat komt neer op 400 mg L-ornithine. De proefpersonen slikten de capsule voordat ze naar bed gingen. Een controlegroep slikte een placebo.Resultaten
De suppletie met L-ornithine [zwarte balletjes] verminderde de cortisolspiegel een beetje, maar liet de aanmaak van DHEA ongemoeid. De ratio cortisol:DHEA verbeterde door de suppletie significant.


Capsule met 400 mg L-ornithine verbetert slaap


Overdag voelden de proefpersonen in de ornithine-groep zich minder vijandig en boos. [#1]


Capsule met 400 mg L-ornithine verbetert slaap

Capsule met 400 mg L-ornithine verbetert slaap


De proefpersonen die ornithine slikten sliepen sneller in en sliepen vaster. Ze gaven die aspecten van hun slaap meer punten dan de proefpersonen in de placebogroep. [#2] Bovendien sliepen de proefpersonen in de ornithinegroep langer. [#3]Conclusie
"Our study suggested that L-ornithine has a positive effect on stress and sleep in healthy workers", schrijven de Japanners. "L-ornithine might be beneficial for people who live a stressful life."

Bron:
Nutr J. 2014 Jun 3;13:53. doi: 10.1186/1475-2891-13-53.

Meer:
Slecht slapen in de zomer? Misschien helpt ornithine (27-7-2013)