Opgeladen: 13-10-2023
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Carnitine
Translation: Metastudy of metastudies | Supplementing with carnitine improves cholesterol levels (14-10-2023)

Metastudie van metastudies | Supplement met carnitine verbetert cholesterol

Er zijn inmiddels een dozijn metastudies gepubliceerd waarin onderzoekers de gunstige effecten van suppletie met carnitine op de cholesterolwaarden hebben bevestigd. In september 2023 publiceerde Frontiers in Nutrition zelfs een metastudie die de uitkomsten van 13 van deze metastudies opnieuw analyseerde. En ook die was voorzichtig positief.


Metastudie van metastudies | Supplement met carnitine verbetert cholesterolwaarden


Studie
Onderzoekers van Tabriz University of Medical Sciences in Iran traceerden 13 tussen 2013-2020 gepubliceerde metastudies naar de effecten van suppletie met cholesterol op LDL, HDL en triglyceriden. Ze aggregeerden de uitkomsten en analyseerden die opnieuw.

De gebruikte doses varieerden van 0.72 en 2.4 gram L-carnitine per dag. De duur van de toediening varieerde van 12-25 weken.

De meeste metastudies hadden betrekking op specifieke groepen patiënten. Dan moet je denken aan studies met patiënten met non-alcoholic fatty liver disease, type-2 diabetes, end stage renal disease of polycysteus-ovarium-syndroom.

Resultaten
De kwaliteit van de studies was niet altijd even goed en dus zijn de onderzoekers voorzichtig met het doen van uitspraken. Het meest zeker zijn de onderzoekers over het effect van suppletie met carnitine op 'het slechte cholesterol' LDL. Ze zijn er 'matig' zeker van dat L-carnitine de concentratie van LDL verlaagt met ongeveer 5 punten.


Metastudie van metastudies | Supplement met carnitine verbetert cholesterolwaarden


Metastudie van metastudies | Supplement met carnitine verbetert cholesterolwaarden


Minder overtuigd zijn de onderzoekers van het effect van L-carnitine op de triglyceriden. Suppletie verminderde de concentratie van de triglyceriden met 3 punten.

De onderzoekers vonden ook een lichte toename van HDL door suppletie, maar de onderzoekers schatten de kwaliteit van het bewijs daarvoor in als very low. Dus dat laten we maar even zitten.

Conclusie
"Thus, L-carnitine supplementation can be recommended as an adjuvant antihyperlipidemic agent", resumeren de onderzoekers.

Bron:
Front Nutr. 2023 Sep 4:10:1214734.

Meer:
Carnitine maakt type-2-diabeten misschien gezonder (24-6-2020)


Zo sterk zijn de positieve cardiovasculaire effecten van amla Forse verhoging HDL en verlaging LDL door suppletie met krillolie Dagelijkse portie oesterzwammen verlaagt glucosespiegel en verbetert cholesterol

Zo sterk zijn de positieve cardiovasculaire effecten van amla
Gojibessen, cranberries, blauwe bessen, allemaal verbeteren ze de biomerkers die cardiologen in verband brengen met de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Dus ook amlabessen.

Forse verhoging HDL en verlaging LDL door suppletie met krillolie
In een onkinderachtige dosis doet dat spul wonderen met je HDL, LDL en triglyceriden.

Dagelijkse portie oesterzwammen verlaagt glucosespiegel en verbetert cholesterol
Als je elke dag 150 gram verse oesterzwammen eet, neemt je gevoeligheid voor insuline toe en neemt de hoeveelheid triglyceriden en 'slecht cholesterol' in je bloed af.