Opgeladen: 8-2-2024
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Kanker voorkomen & overleven
Translation: Chaga inhibits lung cancer (9-2-2024)

Chaga remt longkanker

Suppletie met een extract van de paddenstoel chaga (Latijnse naam: Inonotus obliquus) verbetert misschien de perspectieven bij longkanker. Dat suggereert een Japanse dierstudie, die in 2016 verscheen in Helyion.


Chaga remt longkanker


Chaga en kanker
Wereldwijd gebruiken traditionele genezers extracten van chaga tegen kanker. Met reden. In dierstudies blijkt toediening van chaga ook inderdaad kanker te kunnen afremmen. [Mol Cells. 2011 Feb;31(2):165-73.] [Life Sci. 2006 May 30;79(1):72-80.]

Een deel van het werkingsmechanisme van chaga is dat stoffen in de paddenstoel het immuunsysteem prikkelen. Aan de ene kant remt Chaga allergische reacties door het immuunsysteem, [J Ethnopharmacol. 2011 Oct 11;137(3):1077-82.] [Int Immunopharmacol. 2013 Apr;15(4):666-70.] [Int Immunopharmacol. 2020 Apr:81:106244.] aan de andere kant activeert chaga het immuunsysteem om ontspoorde cellen en pathogenen op te ruimen. [Fish Shellfish Immunol. 2012 Jun;32(6):1148-54.] [Mol Cell Probes. 2018 Oct:41:43-51.]

Tegelijkertijd bevat chaga stoffen die kankercellen doden. Volgens Zuid-Koreaans onderzoek zijn de onderstaande sterolen in chaga de meest krachtige. [J Ethnopharmacol. 2018 Oct 5:224:63-75.]


Chaga remt longkanker


Chaga remt longkanker


Studie
Moleculaire biologen van Showa University in Japan gaven muizen 3 weken achtereen elke dag via hun drinkwater een extract van chaga. Daarna injecteerden de onderzoekers longkankercellen in de flanken van hun proefdieren.

Dat deden ze ook bij muizen die geen chaga-extract hadden gekregen.

Resultaten
In de muizen van de chagagroep werden de tumoren minder groot en zwaar, vertelt de figuur hieronder.


Chaga remt longkanker


De kankercellen metastaseerden naar de longen. Op scans zagen de Japanners minder uitzaaiingen in de longen van de muizen die chaga hadden gekregen dan in de longen van de controlegroep.


Chaga remt longkanker


Dosering
Als we de publicatie goed begrijpen, kregen de muizen - als ze volwassen mensen waren geweest - dagelijks ongeveer 60 milligram extract. Volgens de onderzoekers is die dosering "similar to that received by Japanese people through daily Chaga tea drinking."

We weten niet goed hoe we dit extract, dat de Japanners zelf maakten, moeten vergelijken met de chaga-extracten in supplementen, maar we vermoeden dat supplementengebruikers de bioactieve stoffen in Chaga voldoende hoeveelheden kunnen binnenkrijgen.

Conclusie
"Our findings suggest that the aqueous extract of Inonotus obliquus could be used as a natural product for cancer suppression and general health care", resumeren de Japanners.

Bron:
Heliyon. 2016 May 12;2(5):e00111.

Meer:
AHCC vergroot overlevingskansen kankerpatiënten (31-3-2020)
Paar gram Phellinus linteus per dag maakt Natural Killer Cells 15 procent dodelijker - voor kankercellen (3-10-2017)
Hoe hispolon - een stof in Phellinus linteus - het immuunsysteem kankercellen helpt uitschakelen (1-10-2017)


Metastudie bevestigt beschermende werking eetbare paddenstoelen tegen kanker Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimen Alweer: dieet met veel paddenstoelen beschermt tegen kanker

Metastudie bevestigt beschermende werking eetbare paddenstoelen tegen kanker
Als je gemiddeld elke dag 20 gram paddenstoelen zoals oesterzwammen, shiitake of champignons eet, is de kans dat je kanker zult krijgen 45 procent kleiner dan als er nooit of bijna nooit eetbare paddenstoelen op je bord komen.

Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimen
Een dieet met relatief veel ordinaire champignons beschermt misschien tegen kanker. Dat suggereert een Amerikaanse dierstudie, die in 2007 verscheen in de Journal of Nutrition.

Alweer: dieet met veel paddenstoelen beschermt tegen kanker
Nog niet lang geleden schreven we over een Koreaans onderzoek, waarin een dieet met meer dan 15 gram shiitakes, oesterzwammen en andere eetbare paddenstoelen per dag de kans op borstkanker verlaagde.