Opgeladen: 9-2-2022
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Plantenextracten
Translation: Cistus incanus goes in, virus comes out (10-2-2022)

Cistus incanus erin, virus eruit

Cistus incanus, het Mediterrane plantje dat de cholesterolhuishouding verbetert en de activiteit van vrije radicalen tempert, heeft ook een antivirale werking. En dat baseren we nu eens niet op proeven met virussen in reageerbuizen of dierenbeulerij met knaagdieren...


Cistus incanus erin, virus eruit


Sorry
We horen jullie denken. "Alsjeblieft niet. Alsjeblieft niet nog een bericht over een supplement dat misschien virussen kan remmen! Ik ben, net als de rest van de wereld, virusmoe."

Tsja.

Natuurlijk hebben wij, de nijvere samenstellers van dit gratis webmagazijn, alle begrip voor dit standpunt. Wijzelf zouden ook liever teruggaan naar het oude ergonormaal. Maar omdat we rekening houden met de mogelijkheid dat de corona-ellende nog een onverwacht, en misschien zelfs uiterst onaangenaam staartje zal krijgen, [overnu.nl 6 januari 2022] gaan we toch nog even door op de ingeslagen antivirale weg. Je weet maar nooit of iemand er straks nog iets aan heeft.

Studie
In 2009 publiceerden Duitse onderzoekers een humane studie in Antiviral Reserach, waaraan 160 proefpersonen van 7-81 jaar met een verkoudheids- of keelpijnsymptomen - eigenlijk: infection of the upper respiratory tract - meewerkten.

De onderzoekers bepaalden met tests welk virus of welke bacterie de symptomen veroorzaakte, en verdeelden de proefpersonen over twee even grote groepen.

Cistus incanus erin, virus eruit
De proefpersonen in de experimentele groep consumeerden gedurende een week 6 keer per dag 2 zuigtabletten met een extract van Cistus incanus. De onderzoekers gebruikten een product van het Duitse Dr. Pandalis Urheimische Medizin GmbH dat het gestandaardiseerde extract Cystus052 bevat. Elke zuigtablet levert 18 milligram polyfenolen.

Resultaten
Aan de hand van vragenlijsten, die de proefpersonen dagelijks invulden, gaven de onderzoekers de symptomen van de proefpersonen een score. In beide groepen verminderen die score tijdens de week van de studie, maar de afname verliep significant vlotter in de experimentele groep.


Cistus incanus erin, virus eruit


Cistus incanus erin, virus eruit


In de figuur hierboven zie je de afname van de symptomen nog eens uitgesplitst naar het type pathogeen. In de proefpersonen met een virale infectie werkt het cistusextract beter dan in de proefpersonen met een bacterie.

Bioactieve stoffen
De polyfenolen in Cistus incanus zijn vooral polymeren: complexe moleculen met fenolzuur of flavonoidgroepen. Die polymeren zouden wel eens actiever kunnen zijn dan enkelvoudige fenolzuren of flavonoïden, vermoeden de onderzoekers.

Bron:
Antiviral Res. 2009 Dec;84(3):267-71.

Meer:
Zoveel gezonder word je door 3 kopjes cistusthee per dag (7-2-2022)
Polyfenolen in cistusthee vegen bacteriën van je tanden (26-8-2009)


Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus Verkoudheid bestrijden met knoflook Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C

Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus
Het zou zomaar kunnen dat verse gember - dus gemberwortels, niet het gedroogde gemberpoeder - bescherming biedt tegen het gewone maar wel zeer vervelende verkoudheidsvirus.

Verkoudheid bestrijden met knoflook
Volgens de WHO zijn er geen aanwijzingen dat knoflook het coronavirus kan bestrijden. Het is nooit onderzocht. Waar komen die verhalen over de virusremmende werking van knoflook dan vandaan?

Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C
Omdat de R in de maand zit, lazen we een al wat oudere studie van de onderzoeksafdeling van chemieconcern Bayer.