Daarom maken nachtelijke schranspartijen je moddervet
Vlak voordat je gaat slapen of midden in de nacht eten maakt je dik. Dat weten we uit studies naar de eetgewoonten van dikke mensen en de ervaringen van diëtisten. Slaaponderzoekers van Northwestern University publiceerden een dierstudie die misschien duidelijk maakt waarom eten tijdens het dagdeel waarin je normaliter slaapt zo makkelijk dik maakt.
Studie
De onderzoekers experimenteerden met mannelijke muizen, die 12 uur per dag in het donker zaten en 12 uur in het licht. Muizen zijn nachtdieren en zijn dus vooral 's nachts actief. Wij, de merkwaardige tweevoeters die zichzelf Homo sapiens noemen, zijn dagdieren.
Normaliter eten muizen 's nachts en eten wij overdag. Maar technologische innovaties zoals de gloeilamp, de TV, de diepvriespizza en de magnetron hebben ons eetgedrag veranderd. Steeds meer mensen eten steeds meer en steeds vaker 's avonds laat en 's nachts. De onderzoekers vroegen zich af of dat onnatuurlijke eetgedrag iets van doen heeft met de vetzuchtepidemie.
Dus deden de onderzoekers een proef met mannelijke C57BL/6J-muizen. De onderzoekers gaven een groep van die muizen alleen eten als het licht was [Light-fed], en een andere groep alleen als het donker was [Dark-fed]. De dieren kregen voer met veel vet. Knaagdieren worden daar snel dik van.
Resultaten
De muizen met het onnatuurlijke eetpatroon [Light-fed] werden zwaarder dan de muizen in de andere groep.
Hierboven zie je dat de muizen die aten als ze eigenlijk zouden moeten slapen iets meer kcals innamen dan ze anders zouden doen. Het verschil is echter klein.
Groter is het effect op de activiteit. De muizen die op een onnatuurlijke tijd eten bewogen minder, en verbruikten daardoor minder energie.
Conclusie
"A preventive strategy based on behavior modification (e.g., the timing of food intake), possibly without a significant change in caloric intake or physical activity, could be a critical element needed to slow the ever-increasing incidence of obesity and associated cardiometabolic disorders facing the world today", concluderen de onderzoekers.
Bron:
Obesity (Silver Spring). 2009 Nov;17(11):2100-2.
Meer:
Nachtelijke inname van koolhydraten zorgt niet voor betere sportprestaties (19-10-2016)
Nachtuil sneller dik dan vroege vogel (26-11-2012)
|