De onvermoede anabole werking van AKG (in torenhoge doseringen)
Sporters die supplementen gebruiken kennen alpha-ketogluraat of AKG. [Structuurformule hiernaast.] Supplementenmakers plakken het nogal eens vast aan aminozuren in de hoop dat ze daardoor beter werken. Datzelfde AKG heeft volgens een dierstudie, die Chinese onderzoekers publiceerden in Scientific Reports, een anabole werking. Maar dan moet je niet bang zijn voor forse doseringen...
Studie
De onderzoekers gaven jonge muizen gedurende 9 weken drinkwater dat voor 0, 1 of 2 procent bestond uit AKG. Het humane equivalent van die doseringen is, voor een volwassene van 80 kilo, ongeveer 12 en 24 gram per dag.
Resultaten
De laagste dosis had weinig effect op de concentratie AKG in het bloed van de proefdieren, de hoogste dosis wel. Die dosis verhoogde het lichaamsgewicht van de muizen.
Effect op het gewicht van de lever had AKG niet. Het lijkt er dus niet op dat AKG in deze doses leverschade veroorzaakt. Tegelijkertijd zorgde de suppletie voor een toename van de spiermassa en een afname van de vetmassa.
Je ziet hierboven dat de toename van de spiermassa het gevolg was van hypertrofie. AKG zorgde voor een flinke toename van de omvang van de spiervezels. De figuur hieronder vertelt dat AKG in de spiercellen de klassieke anabole signaalmoleculen als mTOR en Akt aanschakelt.
Hoe AKG die anabole signaalroute aanschakelt, dat vertelt de figuur hierboven. In reageerbuisonderzoek verdwenen de effecten van AKG op de anabole signaalmoleculen gedeeltelijk als de onderzoekers het gen voor de receptor GPR91 hadden uitgeschakeld [GPR91 siRNA].
Via die receptor werkt AKG dus. De receptorfamilie waartoe GPR91 behoort 'ziet' metabolieten die vrijkomen tijdens de citroenzuurcyclus - zoals AKG. De receptor GPR99, die sprekend lijkt op GPR91, 'ziet'... AKG. [Nature. 2004 May 13;429(6988):188-93.] GPR91 doet dat dus kennelijk ook.
Conclusie
"AKG promotes skeletal muscle protein synthesis and inhibits the degradation mediated by the Akt/mTOR pathway", schrijven de onderzoekers. "These data suggest the promising application of AKG in maintaining protein turnover balance in skeletal muscle and treating muscle atrophy."
Twee zeurderige slotopmerkingen onderzijds. Uno: spiercellen van muizen hebben veel GPR91-receptoren, maar of dat ook bij humane spiercellen zo is? We hebben geen flauw idee. Duo: AKG heeft in de doses waarover we nu spreken waarschijnlijk een bloeddrukverhogende werking - en nog andere bijwerkingen. Lees je eerst goed in voordat je gaat experimenteren met torenhoge doses AKG. Een suggestie: [Cell Commun Signal. 2016 Jan 12;14:3.]
Bron:
Sci Rep. 2016 May 26;6:26802.
Meer:
Alpha-ketozuren (zoals AKG) geven sporters meer energie (3-9-2012)
|