Opgeladen: 3-12-2022
Opgeborgen in: Testuitslagen, C60, Horror & sensatie
Translation: What you are not supposed to know about C60 (2-12-2022)

De verzwegen schaduwkant van C60

Twee jaar geleden waren wij, de nijvere samenstellers van dit gratis webmagazijn, enthousiast over het longevity-supplement C60. Volgens een Franse dierstudie leven proefdieren ratten bijna twee keer langer dan normaal als ze C60 gebruiken. Na lezing van een publicatie van onderzoekers van State University of New York hebben we echter besloten om C60 voorlopig links te laten liggen.


De verzwegen schaduwkant van C60


Studie
Kristopher Grohn, een chemicus van New York University, publiceerde in 2021 in Geroscience de studie waarop we ons in dit bericht baseren.

In zijn artikel beschrijft Grohn onder meer proeven waarin hij proefdieren levenslang C60 injecteerde. De proefdieren gingen daardoor, anders dan in het Franse onderzoek, niet langer leven. Omdat de proefopzet van Grohn verschilt van die van de Fransen kun je daaruit niet afleiden dat de Fransen hun werk niet goed hebben gedaan. We laten dat deel van Grohn's onderzoek maar voor wat het is.

Resultaten
De onderzoekers kochten 4 C60-producten en maakten zelf ook een partij zelf. Van die laatste partij wisten ze zeker dat die helemaal in orde was. Al op het oog zagen ze dat de gekochte producten anders waren dan hun zelfgemaakte C60.


De verzwegen schaduwkant van C60

De verzwegen schaduwkant van C60


Toen Grohn de preparaten analyseerde, vond hij in de gekochte producten stoffen die daarin niet thuishoorden. Dat verbaast ons eerlijk gezegd niet. In 2019 vonden Franse onderzoekers ook verontreinigingen in C60-producten.

In reageerbuizen schakelden de door de onderzoekers gemaakte C60-moleculen vrije radicalen uit, maar de producten die de onderzoekers hadden gekocht deden dat niet. Er was zelfs een gekocht C60-preparaat dat op zich zelf een vrije radicaalwerking bleek te hebben.


De verzwegen schaduwkant van C60

De verzwegen schaduwkant van C60


Toen de onderzoekers door hen zelf geproduceerde C60 blootstelden aan een lamp die daglicht imiteert, zagen ze dat onder invloed van licht C60-moleculen veranderen in andere moleculen. In een vial die niet was afgesloten was na 8 dagen belichting bijna alle C60 verdwenen.

Een paar dagen blootstelling aan licht hadden geen invloed op de biologische effecten van de C60-preparaten. Na een blootstelling van 4 dagen of langer veranderden de preparaten in gevaarlijke producten.

Gaven de onderzoekers die in flinke hoeveelheden eenmalig aan proefdieren, dan overleed een kwart tot de helft van de dieren binnen 14 dagen.


De verzwegen schaduwkant van C60


Conclusie
"Toxicity of C60 products should be more extensively assessed if the material is to be considered for downstream therapeutic purposes", concludeert Grohn.

Dat is heel netjes geformuleerd.

Alleen als je honderd procent zeker weet dat een C60-product zorgvuldig is geproduceerd en nooit is blootgesteld aan licht, zou je kunnen overwegen het te gebruiken.

Dit bericht is gebaseerd op een blog die is verschenen op IncreaseLifespan.net. [IncreaseLifespan.net, December 3, 2022]

Bron:
Geroscience. 2021 Apr;43(2):579-91.

Meer:
Verontreiniging van C60-supplementen (2-9-2020)
C60 is oraal beschikbaar (17-8-2020)
C60 maakt spieren onvermoeibaar (15-8-2020)


Soms beschadigen SARMs de lever 'Veilig' DNP-kuurschema, toch dodelijke afloop Alpha-naphthoflavone, de geniepige dikmaker in testosteronverhogende supplementen

Soms beschadigen SARMs de lever
Anders dan orale anabolen als methandienon en oxymetholon beschadigen SARMs de lever niet. Tenminste, dat beweren de verkopers van SARMs.

'Veilig' DNP-kuurschema, toch dodelijke afloop
Een 50-jarige Duitse man, die graag wat kilootjes wilde kwijtraken, kocht via het internet het afslankmiddel DNP. Alleen domkoppen denken dat DNP gevaarlijk is, had hij zich laten vertellen.

Alpha-naphthoflavone, de geniepige dikmaker in testosteronverhogende supplementen
Een paar maanden geleden uitten we onze zorgen over alpha-naphthoflavone, een bestanddeel in bodybuildingsupplementen. En moet je nou toch kijken wat er in Nutrients staat.