Opgeladen: 15-8-2020
Opgeborgen in: C60
Translation: C60 makes muscles tireless (16-8-2020)

C60 maakt spieren onvermoeibaar

C60 maakt spieren onvermoeibaar
C60, een nanomolecuul dat je als 'supplement' kunt gebruiken en waarschijnlijk in de mitochondria de werking van enzymen als SOD imiteert, lijkt ook aan te slaan in de sport. Een dierstudie die Oekraïense biofysici van de Taras Shevchenko National University publiceerden in de Journal of Nanobiotechnology, maakt duidelijk waarom.

C60 voor sporters
Als je de testimonials op sites die C60 verkopen mag geloven, verliezen bodybuilders vet als ze C60 gebruiken. Tegelijkertijd kunnen ze intensiever trainen en merken ze dat oude blessures helen.

Hardlopers die na slopende wedstrijden C60 gebruiken, merken tot hun verbazing dat ze geen spierpijn hebben. Zwemmers die C60 slikken breken hun records. En verhip - oudere sporters merken ineens dat ze geen bril meer nodig hebben.

Heel overtuigend. Vooral van die bril.

Maar verrek - op Reddit en fora voor sporters lees je vergelijkbare verhalen. Toch maar serieus nemen? De Oekraïense dierstudie, die tussen twee haakjes in 2017 verscheen, suggereert van wel.

Studie
De onderzoekers injecteerden een beenspier van verdoofde ratten - de triceps surae om precies te zijn - met 0.15 milligram per kilo lichaamsgewicht C60, opgelost in water. Dezelfde spier, in de poot aan de andere kant van het lichaam, kreeg een injectie met zout water.

De Oekraïeni wachtten een klein uur, en dienden beide spieren vervolgens een serie electrische prikkels toe waardoor de spieren moesten samentrekken. De onderzoekers bepaalden daarbij kracht waarmee de spieren konden samentrekken.

Resultaten
De kracht die de met C60 ingespoten spieren [de grijze staatjes] ontwikkelden liep tijdens de opeenvolgende electrische prikkels beduidend minder snel terug dan bij de spieren die waren ingespoten met zout water [de witte staatjes].


C60 maakt spieren onvermoeibaar


Conclusie
C60 maakt spieren onvermoeibaar
Tuurlijk, spieren injecteren is iets heel anders dan druppeltjes olijfolie met C60 slikken. Kun je dezelfde effecten verwachten door oraal gebruik van C60?

En dan de bijwerkingen. Volgens de onderzoekers heeft de dosis die zij hebben gebruikt geen bijwerkingen, maar wij worden er eerlijk gezegd steeds minder gerust op dat C60 veilig is. Oplettende en welingelichte lezers sturen ons studies toe waarvan onze haren eerlijk gezegd recht overeind gaan staan.

Binnenkort meer.

Bron:
J Nanobiotechnology. 2017 Jan 13;15(1):8.

Meer:
C3, de 'opvolger' van C60 (let op die aanhalingstekens) (9-8-2020)
Twee keer langer leven dankzij C60? (8-8-2020)


Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week Alpha-cedrene, een volkomen nieuw soort anabool uit cederolie Injecties met bloedvatcellen laten spieren groeien

Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week
Deense onderzoekers hebben een medicijn ontdekt dat het spierafbrekende eiwit myostatine uitschakelt, maar niet de bijwerking heeft die als een donkere schaduw boven het myostatine-onderzoek hangt.

Alpha-cedrene, een volkomen nieuw soort anabool uit cederolie
In cederolie zit een stof met een anabole werking. Diezelfde stof - hij heet alpha-cedrene - zit ook wel eens in shampoos.

Injecties met bloedvatcellen laten spieren groeien
Amerikaanse wetenschappers experimenteren met een nieuwe medische technologie die spiergroei kan versnellen.