Opgeladen: 17-8-2020
Opgeborgen in: C60
Translation: C60 is orally available (18-8-2020)

C60 is oraal beschikbaar

C60 is oraal beschikbaar
Zouden topsporters al stiekem C60 gebruiken? Die vraag stelden we onszelf twee dagen geleden, toen we een berichtje schreven over het effect van intramusculaire injecties met C60. Na lezing van een dierstudie die onderzoekers van de Gdansk University of Physical Education and Sport publiceerden in Frontiers in Physiology stellen we die vraag nogmaals, maar dan serieuzer. Volgens de Polen is C60 oraal beschikbaar.

Studie
De proefopzet van de Polen lijkt sprekend op die van het onderzoek van de Oekraïense biofysici waarin proefdieren intramusculaire injecties kregen. Hij is net zo akelig. Een verschil is dat de Polen hun actieve stoffen niet intramusculair injecteerden, maar inspoten in de dunne darm van hun labratten. En ja, er was ook nog een groep ratten die oraal C60 kreeg toegediend.

De Polen werkten trouwens met C60 dat was opgelost in water.

De onderzoekers spoten een groep labratten 0.14 milligram C60 per kilo lichaamsgewicht in hun dunne darm. Dat gebeurde eenmalig. Na de injecties prikkelden de onderzoekers de triceps surae in de achterpoot van de ratten met meerdere series van electrische stoomstootjes, en bepaalden tegelijkertijd met hoeveel kracht de spier kon samentrekken.

Een andere groep ratten kregen gedurende 5 dagen een dagelijkse orale dosis van 0.225 milligram C60 per kilo lichaamsgewicht toegediend. Als de ratten mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 2-3 milligram C60 geslikt. Dat komt overeen met doses die je wel eens op de boards ziet noemen.

De onderzoekers spoten bij ratten in andere groepen een relevante dosis bèta-alanine of N-acetylcysteïne in hun dunne darm.

Resultaten
Linksonder zie je hoe tijdens de opeenvolgende prikkelseries de kracht waarmee de beenspieren konden samentrekken snel afnam. Rechtsonder zie je hoe zowel de injecties met C60 als de oraal toegediende C60 die afname verhinderden.


C60 is oraal beschikbaar


C60 is oraal beschikbaar


C60FAS = C60 Fullerene Aqueous colloid Solution.

De figuur hierboven vergelijkt het effect van C60 met dat van bèta-alanine en N-acetylcysteïne. In deze proefopzet doen ze niet voor elkaar onder. De onderzoekers merken daar echter bij op dat in enkele proefdieren die C60 kregen de gemeten spierkracht tijdens het experiment toenam. Da's natuurlijk bijzonder. Die toename kwam niet voor bij de proefdieren in andere groepen.

Mechanisme
Voor zover de Polen kunnen bepalen, werken C60, bèta-alanine en N-acetylcysteïne op eenzelfde manier. Ze verminderen radicaalschade, remmen de vorming van melkzuur en zorgen ervoor dat de spiercellen minder antioxidante enzymen als catalase en SOD hoeven aan te maken.


C60 is oraal beschikbaar


Heeft C60 bijwerkingen?
Daarover zijn we nog steeds niet veel wijzer geworden. Komt nog.

Binnenkort meer.

Bron:
Front Physiol. 2018 May 15;9:517.

Meer:
C60 maakt spieren onvermoeibaar (15-8-2020)
C3, de 'opvolger' van C60 (let op die aanhalingstekens) (9-8-2020)
Twee keer langer leven dankzij C60? (8-8-2020)


Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week Alpha-cedrene, een volkomen nieuw soort anabool uit cederolie Injecties met bloedvatcellen laten spieren groeien

Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week
Deense onderzoekers hebben een medicijn ontdekt dat het spierafbrekende eiwit myostatine uitschakelt, maar niet de bijwerking heeft die als een donkere schaduw boven het myostatine-onderzoek hangt.

Alpha-cedrene, een volkomen nieuw soort anabool uit cederolie
In cederolie zit een stof met een anabole werking. Diezelfde stof - hij heet alpha-cedrene - zit ook wel eens in shampoos.

Injecties met bloedvatcellen laten spieren groeien
Amerikaanse wetenschappers experimenteren met een nieuwe medische technologie die spiergroei kan versnellen.