Opgepoetst: 4-9-2021
Opgeladen: 22-6-2013
Opgeborgen in: DHEA, Cortisolremmers
Translation: DHEA supplementation lowers cortisol levels (22-7-2013)

DHEA-suppletie verlaagt cortisolspiegel

In kleine hoeveelheden is het stresshormoon cortisol reuze nuttig, maar een continu verhoogde spiegel is slecht voor, ehm... eigen alles. Gelukkig is er een manier waarop je de hoeveelheid cortisol in je lichaam moeiteloos met zo'n dertig tot veertig procent kunt verlagen, lazen we in een paar vergeelde wetenschappelijke tijdschriften. Slik dagelijks 25 milligram DHEA, en klaar is antikatabole Kees.


DHEA-suppletie verlaagt cortisolspiegel


DHEA als cortisolverlager
Cortisol
Okee, we hebben het cortisolverlagende aspect van DHEA-suppletie niet zelf ontdekt. Een lezer stuurde ons een inmiddels van YouTube verdwenen video toe, waarin Jeff Anderson een dagelijkse dosis van 25 milligram DHEA adviseert aan mannen die vet in hun borststreek willen verliezen. Vetafzetting op die plek is mede het werk van cortisol, zegt Anderson, en je kunt je cortisolspiegel verlagen als je dagelijks een geringe dosis DHEA slikt.

Studie
Of mannen inderdaad pec-vet kunnen verliezen door DHEA weten we niet, maar het idee dat DHEA-suppletie de cortisolspiegel verlaagt klopt. We vonden tenminste een studie uit 2003, waarin onderzoekers van de University of Pittsburgh mannen en vrouwen van gemiddeld 69 jaar gedurende 15 dagen elke dag 200 milligram DHEA lieten slikken. [J Clin Psychopharmacol. 2003 Feb;23(1):96-9.]

Resultaten
De suppletie begon op dag 8 en duurde tot dag 22. De balkjes in de figuren hieronder vertellen hoeveel cortisol op die dagen in het bloed van de deelnemers circuleerde.

De verlaging van de cortisolspiegel door DHEA was bij de vrouwen sterker dan bij mannen, maar ook bij de mannen verlaagde DHEA de cortisolspiegel - al was die verlaging niet op alle dagen statistisch significant.


DHEA-suppletie verlaagt cortisolspiegel


DHEA-suppletie verlaagt cortisolspiegel


Nog een studie
Nou is een dagelijkse dosis van 200 milligram DHEA aan de hoge kant. In de meeste studies gebruiken onderzoekers 50 milligram DHEA per dag.

In 2006 publiceerden Italiaanse onderzoekers een studie naar het effect van een nog lagere dosis DHEA op de cortisolspiegl. [Gynecol Endocrinol. 2006 Nov;22(11):627-35.] De Italianen gaven hun proefpersonen - vrouwen van 50-55 jaar [donkere balken in de figuur hieronder] en 60-65 jaar [lichtgekleurde balken] - dagelijks 25 milligram DHEA, 12 maanden achtereen. 0 = Cortisolspiegel voordat de DHEA-suppletie begon; 2 = na 3 maanden; 3 = na 6 maanden; 4 = na 12 maanden.


DHEA-suppletie verlaagt cortisolspiegel


DHEA-suppletie verlaagt cortisolspiegel


Hoe DHEA-suppletie misschien werkt, vertelt de figuur hierboven. Je kijkt naar het effect van toediening van 10 microgram ACTH op de cortisolspiegel, voordat de toediening begon, en na 3, 6 en 12 maanden. ACTH is het stuurhormoon dat de bijnier prikkelt om cortisol af te geven. De afgifte van ACTH stijgt bij stress. Kennelijk maakt DHEA-suppletie de bijnier minder gevoelig voor ACTH.

Mocht je gaan proberen om je cortisolspiegel te verlagen met DHEA, dan heb je misschien de meeste kans op succes als je het prohormoon inneemt voordat je gaat slapen. Dan zal tijdens je slaap je DHEA-spiegel pieken. Tijdens je slaap piekt ook je cortisolspiegel - en dus werpt het remmen van cortisol op dat moment de meeste vruchten af. Klinkt logisch, toch?


DHEA-suppletie verlaagt cortisolspiegel


Bron:
Gynecol Endocrinol. 2006 Nov;22(11):627-35.

Meer:
Meer spieren door krachttraining dankzij DHEA (13-6-2013)
DHEA-crème stopt huidveroudering (22-5-2013)
Dehydroepiandrosterone als afslankmiddel (17-5-2013)


Lage cortisolspiegel en hoge DHEA-spiegel houden spiermassa vast als je ouder wordt Metastudie: DHEA verbetert lichaamssamenstelling oudere mannen Tai Chi als levensstijl: minder cortisol, meer DHEA

Lage cortisolspiegel en hoge DHEA-spiegel houden spiermassa vast als je ouder wordt
Als je wilt voorkomen dat je lichaam na je 65ste spiermassa gaat verliezen, zorg er dan voor dat je cortisolspiegel op een acceptabel laag niveau blijft en houd tegelijkertijd je DHEA-spiegel hoog.

Metastudie: DHEA verbetert lichaamssamenstelling oudere mannen
Supplementen met DHEA hebben wel degelijk een effect op de lichaamssamenstelling. Maar je moet je van dat effect niet al te veel voorstellen.

Tai Chi als levensstijl: minder cortisol, meer DHEA
De beoefening van de Chinese bewegingskunst Tai Chi verhoogt de concentratie DHEA in het lichaam, en verlaagt tegelijkertijd de concentratie cortisol.