Opgepoetst: 5-9-2019
Opgeladen: 13-6-2013
Opgeborgen in: DHEA
Translation: DHEA boosts muscle build-up from strength training (15-7-2013)

Meer spieren door krachttraining dankzij DHEA

DHEA-suppletie bevordert anabolisme na intervaltraining
Mannen en vrouwen die de 65 zijn gepasseerd bouwen meer spiermassa en kracht op door krachttraining als ze daarbij ook elke dag 50 milligram DHEA slikken. Dat blijkt uit een onderzoek dat Dennis Villareal en John Holloszy van Washington University publiceerden in de American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism. Hun studie duurde 10 maanden.

DHEA als anabool
DHEA - voluit: dehydroepiandrosterone - doet op zichzelf niet zoveel, maar kan omzetten in steroidhormonen die wel degelijk bioactief zijn. Daartoe behoren de PPAR-agonist 7-oxo-DHEA, het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol en het mannelijke geslachtshormoon testosteron. DHEA wordt vooral aangemaakt door je bijnieren, maar hun productiviteit neemt na je 25ste elk jaar een beetje af. Op je 75ste is je DHEA-spiegel nog maar 20 procent van wat die was toen je 25 was.

Onderzoekers bestuderen al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw of suppletie met DHEA het verlies van spiermassa door veroudering tegengaat. De uitkomst van de meeste studies is negatief. Franse onderzoekers die zestigplussers een jaar lang 50 milligram DHEA per dag lieten slikken zagen bijvoorbeeld geen effect op de spierkracht en de spiermassa. [Arch Intern Med. 2003 Mar 24;163(6):720-7.]

Collegaonderzoekers van de University of Pennsylvania kwamen tot eenzelfde conclusie. [J Womens Health (Larchmt). 2005 Jun;14(5):391-400.] Endocrinologen van University of California San Diego, die vijftigplussers drie maanden elke dag 100 milligram DHEA gaven, zagen dat hun mannelijke proefpersonen een beetje sterker en slanker werden, maar dat hun vrouwelijke proefpersonen bijna niet reageerden. [Clin Endocrinol (Oxf). 1998 Oct;49(4):421-32.] Beter dan niks, maar blij word je er niet van.

Studie
Aan krachttraining deden de proefpersonen in die studies niet. In de eerste 6 maanden van het experiment dat Villareal en Holloszy in 2006 publiceerden deden de proefpersonen dat ook niet. De helft van hun proefpersonen slikte in die periode wel 50 milligram DHEA per dag, vlak voordat ze naar bed gingen. De andere helft slikte een placebo.

Na 6 maanden gingen de proefpersonen krachttrainen. Drie keer per week trainden ze hun grootste spiergroepen met negen basisoefeningen, zoals squats, leg-presses, seated-rows en chest-presses. Aanvankelijk trainden de proefpersonen met 65 procent van het gewicht waarmee ze nog net 1 rep konden maken [1RM], maar verhoogden die belasting binnen anderhalve maand naar 85 procent van de 1RM. Ze bleven hun DHEA of placebo [Pla] gebruiken.

Resultaten

Vanaf het begin van de proef [Base] totdat de eerste 6 maanden voorbij waren [6 Ms] had de DHEA-suppletie geen effect. Maar toen de proefpersonen gingen krachttrainen, bouwde de DHEA-groep bij de leg-press en de chest-press significant meer kracht op dan de placebogroep.


Meer spieren door krachttraining dankzij DHEA


Meer spieren door krachttraining dankzij DHEA


Meer spieren door krachttraining dankzij DHEA


De figuur hierboven laat de toename van de beenspiermassa zien. DHEA-suppletie had de eerste 6 maanden van de proef geen effect op de spiermassa. De laatste 4 maanden, waarin de proefpersonen aan krachttraining deden, verhoogde DHEA echter de aanwas van spiermassa.

Conclusie
"The finding of a significant potentiating effect of DHEA on the increase in muscle mass and strength induced by weight training provides the rationale for additional studies specifically designed to elucidate the mechanisms by which DHEA replacement brings about this response", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Am J Physiol Endocrinol Metab. 2006 Nov;291(5):E1003-8.

Meer:
DHEA-suppletie bevordert anabolisme na intervaltraining (12-3-2013)
De antikatabole werking van 100 milligram DHEA per dag (29-5-2012)
Vijftig milligram DHEA/dag anabool voor vrouwen (14-6-2009)


Superantioxidant Eukarion-134 stopt spierafbraak Ginsenoside Rg1, een anabool uit ginseng Suppletie met ecdysterone zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken

Superantioxidant Eukarion-134 stopt spierafbraak
Wetenschappers die werken voor NASA zoeken bestuderen middelen en technieken die het lichaam spieren sterk houden tijdens lange ruimtereizen.

Ginsenoside Rg1, een anabool uit ginseng
Ginsenoside Rg1 is waarschijnlijk de belangrijkste actieve stof in Chinese en Koreaanse ginseng. Geef je die stof aan muizen, dan worden hun spieren compacter en sterker.

Suppletie met ecdysterone zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken
Tot die conclusie komen Duitse onderzoekers in een humane studie, uitgevoerd op verzoek van de Wada. Komt ecdysterone op de dopinglijst?