21.02.2011

Dierstudie: minder vetmassa door fenegriek

Volgens studies zorgen extacten van fenegriek - wetenschappelijke naam: Trigonella foenum-graecum - voor meer spieren en minder vet. Hoe fenegriek dat voor elkaar krijgt is onduidelijk, maar een dierstudie uit 2008 ligt een tip van de sluier op.

Fenegriek
Dierstudie: minder vetmassa door fenegriek
In Canada ontdekken boeren dat ze geld kunnen verdienen met het verbouwen van fenegriek voor de supplementenindustrie. Die stopt extracten van fenegriekzaad in producten voor mensen met diabetes en overgewicht. Die zaden bestaan voor 50 procent uit galactomannan: een vezelachtige suikerketen die in je maag verandert in een gom.

In studies vertraagt galactomannan de snelheid waarmee glucosemoleculen uit de voeding in het bloed komen. Het onderzoek waarover dit stukje gaat moest uitwijzen of dat ook geldt voor galactomannan uit Canadese fenegriek.

Studie
De onderzoekers gaven mannelijke ratten voer dat voor meer dan de helft uit suiker bestond. Zo'n dieet maakt proefdieren moddervet. Een experimentele groep ratten kreeg voer dat voor 2.5 procent uit galactomannan bestond [Low GAL], een andere experimentele groep kreeg voer met 5 procent galactomannan [high GAL]. Een controlegroep kreeg het suikervoer zonder toevoegingen [Control].

Resultaten
Na 4 weken onderzochten de Canadezen hun proefdieren. Zo ontstond de tabel van hieronder.


Dierstudie: minder vetmassa door fenegriek


Dierstudie: minder vetmassa door fenegriek


Dierstudie: minder vetmassa door fenegriek


De galactomannan remde de groei van de vetreserves, zie je helemaal hierboven. Dat komt voor een deel doordat galactomannan de eetlust remt, maar dat is niet het hele verhaal.

Je ziet hierboven ook hoe de insulinespiegel van de proefdieren reageerde toen ze een orale dosis glucose kregen toegediend. De ratten in de high GAL-groep maakten minder insuline aan. Desondanks verdween de glucose sneller uit hun bloed.

Conclusie
Suppletie met galactomannan uit fenegriekzaad verhoogt dus de gevoeligheid voor insuline. Dat veroorzaakte het remmende effect op zowel de eetlust als de vetdepots, vermoeden de onderzoekers.De vraag die de studie niet beantwoordt is hoe galactomannan de gevoeligheid voor insuline verhoogt. De meest voor de hand liggende verklaring is echter dat galactomannan de opname van glucose vertraagt of vermindert.

Bron:
J Clin Biochem Nutr. 2008 Nov;43(3):167-74.