Opgeladen: 13-5-2020
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Plantenextracten, Curcumine
Translation: Meta study | Lose fat with curcumin (14-5-2020)

Metastudie | Vet verliezen met curcumine

Vet verliezen met curcumine
Curcumine remt spierafbraak, verbetert het geheugen, verbetert de cholesterolspiegel en vermindert pijn. En als je de metastudie gelooft die onderzoekers van Tehran University of Medical Sciences publiceerden in Critical Reviews in Food Science and Nutrition, dan is curcumine ook nog een afslankmiddel.

Afslanken door curcumine?
Als je de fundamentele studies er op na slaat, dan is het idee dat curcumine een rol kan spelen bij vetverlies helemaal niet zo raar. Curcumine remt in vetcellen bijvoorbeeld het enzym 11-beta-HSD1. Dat enzym is nodig om cortisol te activeren. Cortisol speelt een rol bij de groei van vetdepots. [PLoS One. 2013;8(3):e49976.]

Daarnaast remt curcumine in vetcellen de moleculaire vetsensor PPAR-gamma, waardoor die moeilijker voedingsstoffen uit de bloedbaan kunnen opnemen. [J Agric Food Chem. 2009 Jan 14;57(1):305-10.]

Metastudie
Omdat ze wilden weten of curcumine niet alleen in theorie, maar ook in de echte wereld afslankpotentie heeft, traceerden de onderzoekers 11 eerder gepubliceerde studies in de wetenschappelijke literatuur waarin proefpersonen curcumine hadden gekregen. Aan die studies werkten in totaal 876 proefpersonen mee.

In de meeste studies gebruikten de onderzoekers doses van 800-1500 milligram curcumine per dag, maar er waren er ook een paar waarin de proefpersonen 70-90 milligram curcumine per dag hadden gekregen. Dat betrof supplementen waarvan de fabrikant door slimme technologie de opname van curcumine had verhoogd. Meer over zo'n preparaat lees je hier.

Resultaten
8 studies beschreven het effect van curcumine op het lichaamsgewicht. Toen de onderzoekers de uitkomsten van die studies aggregeerden en opnieuw analyseerden, zagen ze dat suppletie met curcumine zorgde voor 1.14 gewichtsverlies.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Vet verliezen met curcumine


Vet verliezen met curcumine


Een factor lijkt de duur van de suppletie te zijn. De onderzoekers ontdekten een trend dat het gewichtsverlies groter was naarmate de proefpersonen hun supplementen langer gebruikten.

Conclusie
"The current meta-analysis showed a significant effect of curcumin supplementation on body weight [...], as compared to control", concluderen de onderzoekers. "Further randomized controlled trials using different doses of curcumin and a long-term intervention period are required to shed light on this issue."

Bron:
Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(1):171-80.

Meer:
Combinatie visolie en curcumine activeert anabolisme in inactieve spieren (10-4-2019)
Meer spieren op hoge leeftijd dankzij curcumine (11-3-2019)
Curcumine verbetert geheugen vijftigplussers (25-1-2018)
Curcumine versterkt het effect van hardlopen op de spiercel (8-1-2018)


Metastudie: DHEA verbetert lichaamssamenstelling oudere mannen Metastudie verklapt hoe je kilo's kunt afslanken door groene thee Green Coffee Bean bewerkstelligt vetverlies, zegt metastudie

Metastudie: DHEA verbetert lichaamssamenstelling oudere mannen
DHEA heeft wel degelijk een effect op de lichaamssamenstelling, maar je moet je van dat effect niet teveel voorstellen.

Metastudie verklapt hoe je kilo's kunt afslanken door groene thee
Groene thee is maar heel gewoontjes. Maar daar staat tegenover dat groene thee is beproefd in tientallen goede trials - en als je die in een metastudie op een rijtje zet, dan zie je dat groene thee werkt.

Green Coffee Bean bewerkstelligt vetverlies, zegt metastudie
Het imago van Green Coffee Bean is, nadat in 2014 aan het licht kwam dat een juichende studie over de onwaarachtig fraaie afslankeffecten van Green Coffee Bean het resultaat was van fraude, niet meer wat het ooit was. Dat was misschien onterecht.