Beschermt Rhodiola rosea tegen ebola?
Heel misschien heeft de mensheid al eeuwen geleden een middel ontdekt dat bescherming kan bieden tegen het Ebolavirus. Onderzoekers van Shandong University of Traditional Chinese Medicine ontdekten dat extracten van het adaptogene Rhodiola rosea het binnendringen van het Ebolavirus in menselijke cellen kan bemoeilijken.
Studie
De onderzoekers stopten 373 extracten van in totaal 128 traditionele Chinese medicijnen in reageerbuizen met menselijke cellen. Ze stelden de cellen vervolgens bloot aan het gevreesde Ebolavirus, en keken of de extracten het binnendringen van het virus in de cellen afremmen.
Resultaten
De onderzoekers hadden een hit - en dat was Rhodiola rosea. Extracten die plant bleken cellen niet alleen te kunnen beschermen tegen het Ebolavirus [EBOV], maar ook tegen het Marburgvirus [MARV].
Vervolgens bepaalden de onderzoekers welke bestanddelen van Rhodiola rosea de krachtigste antivirale werking hadden. Dat waren, zo vertelt de figuur hierboven, ellaginezuur en gallic acid.
Bij de vaste lezers van dit gratis webmagazijn zijn deze stoffen oude bekenden. Ellaginezuur zit ook in frambozen en andere kleine fruitsoorten. Gallic acid zit in druiven.
Conclusie
"In conclusion, we have identified Rhodiola rosea as a potent Ebola virus entry agent", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen.
"This traditional Chinese medicine has potent anti-ebola activity and proven safety profile, making it a promising antiviral for further development."
"Though gallic and ellagic acids have been identified as active components, further detailed fractionation and chemical research is needed to purify other active ingredients and to elucidate how these chemicals act synergically in inhibiting filovirus entry."
Bron:
Viruses. 2018 Mar 27;10(4):152.
Meer:
Combinatie van rhodiola en ginkgo verbetert uithoudingsvermogen (zonder training) (8-1-2021)
Rhodiola rosea vergroot reactiesnelheid (3-3-2019)
Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO (27-4-2013)
|
|
|
|
Spirulina is misschien een virusremmer
Uiteraard is het extrapoleren van een dierstudie naar mensen dubieus en riskant, maar desondanks lazen we het ding met rode konen.
|
Helpt AHCC tegen het coronavirus?
Italiaanse onderzoekers vermoeden dat AHCC, een glucaan uit de eetbare paddenstoel shiitake, misschien coronavirussen kan afremmen.
|
Verkoudheid bestrijden met knoflook
Volgens de WHO zijn er geen aanwijzingen dat knoflook het coronavirus kan bestrijden. Het is nooit onderzocht. Waar komen die verhalen over de virusremmende werking van knoflook dan vandaan?
|
|