Opgepoetst: 4-12-2019
Opgeladen: 10-10-2012
Opgeborgen in: Echinacea, Immuunsysteem, Plantenextracten
Translation: Echinacea protects air travellers (18-11-2012)

Echinacea beschermt tegen virussen in het vliegtuig

Echinacea beschermt in het vliegtuig
Als je met het vliegtuig op reis naar het buitenland gaat, en geen zin hebt in de vervelende droge hoestjes of een lopende neuzen die zo vaak vlak na het reizen met een vliegtuig de kop op steken, denk dan eens aan Echinacea. Onderzoekers van Griffith University in Australië publiceerden in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine een studie waarin Echinaceasupplementen reizigers in het vliegtuig beschermen tegen virussen.

Vliegtuigvirusinfectie
Ongeveer de helft van de mensen die reizen met het vliegtuig krijgt daardoor last van loopneus, keelpijn of hoesten. De droge vliegtuiglucht, plus de nabijheid van mogelijke besmette individuen, maakt dat virussen kennelijk makkelijker via de slijmvliezen het lichaam kunnen binnendringen. Een typische vliegtuig-virus-infectie is na 2-3 dagen weer genezen.

Studie
De onderzoekers wilden nagaan of supplementen met Echinacea de kansen op besmetting kunnen verminderen. Ze deden een experiment met 175 volwassen Australiërs, die allemaal via het vliegtuig afreisden naar Amerika, Europa of Afrika en na enkele weken terugkeerden.

De proefpersonen slikten volgens het schema dat je hieronder ziet Echinaceasupplementen of placebo's.


Echinacea beschermt in het vliegtuig tegen virussen


De onderzoekers gebruikten Echinacea Premium van MediHerb [hierboven]. MediHerb is een brand van Integria Healthcare. [integria.com] Integria betaalde mee aan het onderzoek, net als de Australische overheid.

In elke tablet zat 113 mg 6:1-extract van de wortels van Echinacea purpurea en 150 mg 4:1-extract van de wortels van Echinacea angustifolia.

Elke tablet bevatte 4.4 mg alkamides. De belangrijkste was (2E,4E,8Z) N-(2-methylpropyl) dodeca-2,4,8-trienamide. Alkamides activeren het immuunsysteem. Ze zorgen er waarschijnlijk voor dat meer immuuncellen pathogenen bestrijden, en verzachten tegelijkertijd de symptomen van besmetting. De precieze samenstelling van de tabletten zie je [hier].

Resultaten
De suppletie had effect, ontdekten de onderzoekers. De proefpersonen hielden in een dagboek nauwgezet bij of ze last van hadden virusgerelateerde klachten en zo ja, hoe ernstig die waren.

Aan de hand daarvan konden de onderzoekers de deelnemers een WURSS-44-score toekennen. Hoe hoger die is, hoe harder slaat een griep- of verkoudheidsvirus toe.


Echinacea beschermt in het vliegtuig tegen virussen


Bijwerkingen
Twee deelnemers reageerden allergisch op Echinacea. Hun mond hing tintelen als ze een tablet hadden geslikt. Eentje stopte, en had verder nergens last van. Een andere gebruiker ging door, en werd ziek. Hij kreeg last van keelpijn, hoofdpijn, gezwollen benen, huiduitslag en jeuk. Toen hij alsnog stopte was hij 3 weken later weer helemaal gezond.

Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:417267.

Meer:
Echinacea maakt onbezorgd (28-6-2012)
Samen werken Echinacea en Cat's Claw beter (4-7-2011)
Kun je meer spieren opbouwen met Echinacea? (29-3-2010)


Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid

Gebukt onder stress? Echinacea houdt je immuunsysteem overeind

Elke dag een beetje Echinacea verlengt levensduur

Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid
Extracten van het plantje Echinacea purpurea verhogen bij besmetting met het verkoudheidsvirus de aanmaak van immuuncellen en maken het verloop van de ziekte dragelijker.

Gebukt onder stress? Echinacea houdt je immuunsysteem overeind
Stress is funest voor je immuunsysteem. Maar misschien niet als je Echinacea gebruikt, suggereert een Koreaanse dierstudie.

Elke dag een beetje Echinacea verlengt levensduur
Als je muizen vanaf hun puberteit elke dag twee milligram Echinacea purpurea geeft, dan leven de dieren stukken langer.