Opgeladen: 2-2-2021
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Echinacea, Plantenextracten
Translation: Echinacea purpurea better flu virus inhibitor than oseltamivir (3-2-2021)

Als virusremmer overtreft Echinacea purpurea oseltamivir

Als je een griep onder de leden hebt, kan Echinacea purpurea de ziekteduur net zoveel verkorten als de farmacologische virusremmer oseltamivir. Dat blijkt uit een Tsjechische studie uit 2015, waaraan 420 proefpersonen meewerkten. Uit dat onderzoek bleek ook dat Echinacea purpurea beduidend minder bijwerkingen had dan oseltamivir.

Studie
De onderzoekers verdeelden de proefpersonen, die allemaal 1-2 recent griep hadden gekregen, in 2 groepen. De ene groep kreeg gedurende 5 dagen elke dag 2 capsules oseltamivir. In elke capsule zat 75 milligram actieve stof.

Echinacea purpurea betere griepvirusremmer dan oseltamivir
Daarna slikten de proefpersonen nog eens 5 dagen placebocapsules. Oseltamivir [structuurformule hiernaast] gebruik je normaliter maar 5 dagen achtereen, vandaar.

Oseltamivir is een remmer van het enzym neuraminidase. Neuraminidase zit op de oppervlakte van virussen. Hoe actiever dat enzym is, hoe beter het cellen kan binnendringen en zich kan vermenigvuldigen.

Oseltamivir is ontwikkeld door Roche, die het op de markt zet als Tamiflu. Het is een omstreden middel. Volgens studies verkort oseltamivir de duur van een griep met 17 uur, maar ervaart 11 procent van de gebruikers bijwerkingen als misselijkheid, diaree en overgeven.

De proefpersonen in de andere groep kregen gedurende 10 dagen Echinacea in de vorm van Echinaforce Hotdrink van A Vogel Bioforce. [vogel.com] Vogel betaalde het onderzoek.

Het belangrijkste bestanddeel van Echinaforce Hotdrink is een extract op alcoholbasis van zowel de wortels als de bovengrondse delen van Echinacea purpurea, maar bestaat voor een derde ook uit een vlierbessenextract. Prominente bioactieve stoffen in Echinaforce zijn rutine en dodecatetraenoic acid isobutylamide.


Echinacea purpurea betere griepvirusremmer dan oseltamivir


Op de eerste 3 dagen van de proef kregen de proefpersonen 5 keer per dag een supplement van 5 milliliter, aangelengd met heet water. De overige 7 dagen kregen de proefpersonen 3 keer per dag een supplement.

Resultaten
In beide groepen verminderden de griepverschijnselen in gelijke mate. De verschillen die je hieronder ziet waren niet significant.


Echinacea purpurea betere griepvirusremmer dan oseltamivir


Echinacea purpurea betere griepvirusremmer dan oseltamivir


In beide groepen zakte de koorts even snel. Ook wat dat betreft werkte het supplement even goed als het farmacologische middel.

Wel significant waren de verschillen tussen de bijwerkingen die de twee groepen rapporteerden. In de Echinaceagroep stelden die weinig voor, in de oseltamivirgroep kwamen die frequenter voor. Vijf proefpersonen in de oseltamivirgroep hadden zoveel last van misselijkheid en overgeven dat ze uit de studie stapten.


Echinacea purpurea betere griepvirusremmer dan oseltamivir


Bron:
Curr Ther Res Clin Exp. 2015 Apr 20;77:66-72.

Meer:
Gebukt onder stress? Echinacea houdt je immuunsysteem overeind (17-5-2018)
Echinacea beschermt tegen virussen in het vliegtuig (10-10-2012)
Samen werken Echinacea en Cat's Claw beter (4-7-2011)


Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid Eerherstel voor Echinacea Echinacea helpt tegen verkoudheid, zegt metastudie

Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid
Extracten van het plantje Echinacea purpurea verhogen bij besmetting met het verkoudheidsvirus de aanmaak van immuuncellen en maken het verloop van de ziekte dragelijker.

Eerherstel voor Echinacea
In extracten van de plantjes Echinacea purpurea en Echinacea angustifolia zitten wel degelijk actieve stoffen die invloed hebben op het immuunsysteem.

Echinacea helpt tegen verkoudheid, zegt metastudie
Onderzoekers van de University of Connecticut vegen in de Lancet Infectious Diseases de uitkomsten van veertien studies bij elkaar, en analyseren ze opnieuw.